Володимир Рутківський: «На берегах пам’яті». Творча зустріч


foto-1.jpg 21 травня 2021 р. в Одеській національній науковій бібліотеці відбулась творча зустріч з українським письменником, членом Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреатом національної премії імені Т.Г. Шевченка Володимиром Рутківським та презентація нової книжки «На берегах пам’яті: із книги спогадів» 

Під час зустрічі було презентовано книгу «На берегах пам’яті: із книги спогадів» (Одеса: Друк Південь, 2020). Крім того, була розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Невтомна праця, яскравий талант, творче натхнення – рідній Україні», яка увібрала в себе всі етапи довгого і плідного життя письменника і поета. На виставці були представлені твори Володимира Рутківського, починаючи з першого вірша, надрукованого 11 січня 1959 р. в газеті «Чорноморська комуна» і до сьогодення, коли побачила світ книжка «На берегах пам’яті: із книги спогадів».

Ця остання на сьогоднішній день книга В. Рутківського – нова сторінка в творчості митця. Читачі вже багато років знають, шанують і люблять кожен твір, який виходить з-під золотого пера письменника і поета. Це і дитячі повісті, і історичні романи, і поетичні збірки. А остання книга, на відмінну від вищесказаних, розповідає про період 60-70-х років минулого століття. На цьому тлі, в умовах тоталітарного режиму, проходило життя Рутківського та його друзів – великих українських письменників і поетів, якими вони ще стануть через кілька десятиріч важкої письменницької праці. А зараз вони ще молоді, повні юначої сили, завзяття, талановиті і прекрасні в своєму бажанні відстояти свою честь і гідність в умовах утиску всього талановитого і живого.

Під час презентації цієї книги виступали письменники, літературознавці, викладачі середніх і вищих учбових закладів: Сергій Дмитрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, новеліст і пісняр, письменник і поет; Інна Іщук, поетеса, член Одеської обласної організації Національної спілки письменників України; Володимир Сподарець, викладач філологічного факультету Одеського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського; Наталя Майданюк, завідуюча редакційним відділом ОННБ.

Всі ті, хто виступив, підкреслювали ряд головних моментів книги, які зроблять її корисною і потрібною для читачів: чудова духмяна проза, важливий період в історії нашої країни, який, ніби важкий плуг, переорав поле нашого життя і загартував митців для подальшої боротьби за чистоту і прозорість своїх нових творів, здоровий український гумор, яким просякнуто багато сторінок; віра митців в світле майбуття української літератури та її творців.

Інші матеріали теми

Створено: 26.05.2021
Переглядів: 1245




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.