Творча зустріч з Володимиром Рутківським. Анонс

img_20210522_085600-1.jpg

23 травня о 12. 00 відбудеться творча зустріч з українським письменником, членом Одеської обласної організації  Національної спілки письменників України, лауреатом національної премії імені Т.Г. Шевченка Володимиром Рутківським. 

volodimir-rutkivskiy-biografiya-1.jpgНа зустрічі буде презентовано книгу "Одеський мериdi@н : гумористичні твори сучасних одеських письменників : для середнього та старшого віку" (Одеса : Друк Південь, 2020).

"Одеський меридіан" - четвертий збірник, який випускає творче Об'єднання дитячих письменників Одещини при підтримці Одеської обласної державної адміністрації. Він покликаний допомогти передусім викладачам та бібліотекарям у знайомстві з літературою рідного краю. А головне те, що його із задоволенням візьмуть у руки і шанувальники сучасної літератури нашого Причорномор'я.

Починалося все зі збірника "Одеська читанка": вірші, казки, оповідання одеських письменників для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Збірка була надрукована видавництвом "Друк Південь" у 2017 р. Укладачем і редактором збірника стала Інна Іщук. Вона вважала, що в наші буремні дні потрібне чесне, щире і патріотичне письменницьке слово, особливо коли йде мова про виховання підростаючого покоління в дусі християнських і загальнолюдських цінностей. Саме з цією метою Об'єднання дитячих письменників Одеси пропонує літературно-художній збірник "Одеська читанка", який міг би стати настільною книгою для викладачів молодших класів та дитячих садочків.

Одеса завжди славилась талановитими літераторами, що присвятили своє перо дітям. Тут пройшли дитячі і юнацькі роки засновника новітньої дитячої літератури Корнія Івановича Чуковського, звідсіля вийшли персонажі одеських романів Валентина Катаєва, повістей Юрія Олеши, Іллі Бабеля, Іллі Ільфа і Євгена Петрова, Едуарда Багрицького, покотив у світи "Зелений фургон" Козачковського...

Є що прочитати юному поколінню і сьогодні. Адже в нашому місті живе і працює талановита плеяда дитячих літераторів, імена яких відомі далеко за межами нашої області: Володимир Рутківський, Інна Іщук, Анатолій Качан, Галина Могильницька, Олекса Різниченко, Валентина Сидорук, Дмитро Шупта, Сергій Дмитрієв, Наталя Бутук, Світлана Зубко, Надія Мовчан-Карпусь, Микола Суховецький, Ігор Геращенко, Олексій Надемлинський, Ігор Потоцький, Любов Купцова, Олександр Макаров. Їхні кращі вірші, оповідання і казки вчать маленьких одеситів добру, дружбі, патріотизму.

У цьому ж році з'явилася на світ "Одеська хрестоматія": збірник віршів, оповідань, казок і уривків з повістей одеських письменників. Її уклала Інна Іщук, а призначена вона була уже школярам 5-7 класів для вивчення літератури рідного краю. В цій книзі пісня моря і золотих полів, музика міських вулиць і героїчних мотивів, казка і бувальщина, добре слово, які дарують дітям сучасні письменники Одещини. За допомогою літератури вони доносять до підростаючого покоління принципи гуманізму, демократії, патріотизму, вчать любити природу і цінувати свою Батьківщину. До вже названих імен можна добавити імена Миколи Палієнка та Ігоря Белякова.

А ось і третя книжка, яка носить патріотичну назву "Сузір'я Одеси". Вона народилась у 2019 році і знову увібрала в себе твори сучасних письменників-мариністів про Одесу та Причорномор'я. Книжка адресована дітям середнього та старшого шкільного віку. В ній з'являються нові голоси - Ірина Тома, Леонід Кулаковський та Роман Кракалія.

Твори одеських письменників для дітей створили неповторну атмосферу романтики і натхнення. Показуючи Одесу з усіх боків, вони вносять в її літературну скарбницю нове художнє слово, яке робить наше Причорномор'я ще ближчим і ріднішим для кожної людини. Нові імена - Валентина Захабура, Віталій Бошков, Іван Гаврюк, Марія Морозенко, Богдан Сушинський, Ірина Павліщева, Наїль Муратов, Арсенія Велика, Олег Дрямін, Надія Хохлова, Роман Бродавко. І цьому прекрасному поповненню не буде кінця

Створено: 22.05.2021
Переглядів: 1106




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.