Героям Небесної Сотні присвячується…

До Дня Героїв Небесної Сотні, який відзначають 20 лютого, пропонуємо вашій увазі книжково-ілюстративну виставку «Героям Небесної Сотні присвячується…»

foto-1.jpg 

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Книжкова виставка до вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення світлої пам’яті тих, хто віддав життя за Україну – Героїв Небесної Сотні, присвячується подіям, які відбулись на Майдані з 18 по 20 лютого 2014 р.

Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом та владою досягло свого апогею. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала стала народним реквіємом.

Упродовж 2014-2021 рр. з’явилась література, пов’язана з Революцією гідності. Був створений детальний хронопис, який фіксує і досліджує кожен аспект цієї доленосної події: публіцистика, хроніка, фотоальбоми, художня література, збірники поезій та книги пам’яті. Експозиція включає нові надходження з фондів ОННБ за 2014-2021 рр.

Запрошуємо всіх ознайомитися з книжковою виставкою, яка діятиме з 21 лютого по 1 березня у довідково-інформаційному відділі ОННБ.

Менталітет Майдану. Хроніка подій – свідчення очевидців / Олександр Сергійович Стражний. – Нове вид. – Київ : Дніпро, 2016. – 251 с.

foto-3.jpgУ цій книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на тлі голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху Спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуваного осмислення. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях – він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і врешті-решт діє. Аналізуючи поведінку учасників Руху Спротиву і пересічних громадян, які підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки − які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які − залишилися «незадіяними». Завершується книга підсумком: яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану і що може чекати Україну в майбутньому.

Небесна Сотня. Життєписи : [трикнижжя] / Світлана Анатоліївна Терейковська; відп. за вип. Ольга Сало. – Київ : Нац. музей Революції Гідності, 2018.

foto-4.jpg

Книга життєписів Світлани Терейковської – це значно більше ніж збірка некрологів чи меморіальних нотаток. Це літопис, який дає можливість познайомитися з Героями Небесної Сотні – такими, якими вони були за життя.

Йдеться про перший том книги "Небесна Сотня. Життєписи". В ньому нариси про 35-х загиблих під час розстрілів на Майдані у лютому 2014. Авторка книги була волонтером під час Революції Гідності. По її завершенню вона зібрала спогади рідних, друзів та знайомих Героїв Небесної Сотні. Намагалася передати їхні характери через біографічні данні.

«Чим вони жили до Революції Гідності, які в них були мрії, що вони хотіли, що вони знали, їх кредо. Гідні люди, які були закохані в Україну, улюбленими предметами в усіх була історія, особливо історія України», – розповіла авторка життєпису Героїв Світлана Терейковська.

Щоденник Майдану та війни : пер. с рус. / Андрій Юрійович Курков; пер. В. С. Бойко; худож. оформл. В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2018. – 329 с.

foto-5.png«Щоденник Майдану та Війни» – це перевидання книги «Щоденник Майдану», що 2015 року вийшла у видавництві «Фоліо». Це не агітаційний текст, не роман на тлі революції – це особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні – до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму, і далі – початок і розвиток Євромайдану, наступних подій. Нині ж він доповнений записами автора про перипетії на сході України, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас чотири останні роки... «Щоденник Майдану» був перекладений і опублікований багатьма мовами – англійською, німецькою, французькою, японською та іншими. І ось у видавництві «Фоліо» вийшла його україномовна розширена версія.

Я з небесної сотні: повістьМарко Рудневич. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 192 с.

foto-6.jpegГерой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.
Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...

Літопис Революції ГідностіМихайло Вітер; вступ. сл. Степан Кубів. – Львів : Літературна агенція "Піраміда", 2017. – 279 с.

foto-7.jpegЄвромайдан уже стає історією, відходить на другий план на тлі російської військової агресії. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість, буде по-іншому трактована різними псевдоісториками. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Тому дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу. Ця книга не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Я не берусь оцінювати внесок опозиційних партій у перемогу. Їх роль була дуже велика як в матеріальному, так і у фінансовому та організаційному забезпеченні Євромайдану, починаючи з перших днів протестів. Ця тема потребує окремого дослідження. Основна увага в книзі приділяється правдивому опису подій, людей, того духу взаємопідтримки і самопожертви, що панував на Майдані.

Щоденник Майдану : пер. с рус. / Андрій Юрійович Курков; пер. В. С. Бойко; худож. оформл. В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2018. – 234 с.

foto-8.jpg

Андрій Курков – письменник, журналіст, сценарист (за його сценаріями знято більше 20 фільмів), автор понад двох десятків творів, що перекладені 34 мовами,найвідоміший на Заході письменник з України, чиї книги потрапили до топ-десятки європейських бестселерів.

Восени 2013 року Андрій Курков для австрійського видавництва «Хаймон» готував збірку есеїв про Україну. Однак 21 листопада він зрозумів, що закінчити її не зможе. Замість збірки есеїв для європейського читача була написана ця книга. У ній автор докладно, по днях описував, що відбувалося в Україні із самого початку Євромайдану. Це не революційний бойовик, не агітаційний текст – це осоистий щоденник письменника, документ, що розповідає про життя в Києві і в країні під час Євромайдану, під час окупації Криму і після цих подій. «Щоденник Майдану» був опублікований у перекладах англійською, німецькою, французькою, японською та іншими мовами, а для українського видання він доповнений репортажами про події, що відбувалися в Україні до початку листопада 2014 року, написаними для норвезької газети «Даг ог Тід».

України вірні сини (хронологія героїзму) : пер. с рус. / Людмила Миколаївна Опроненко-Клопова; вступ. сл. Максим Степанов; пер. Василь Дяченко. – 3-тє вид, допов. – Одеса : КП "Одеська міська друкарня", 2018. – 187 с.

foto-9.jpg
Ця книга про тих, хто вiддав життя за Україну. Про Героїв Небесної Сотні та мешканцiв Одещини, які боронили рідну землю в зонi АТО. Це - нашi свiдомi громадяни, юнаки та зрiлi чоловiки, кадровi вiйськовi та добровольці. Це – нашi герої. Нехай пам'ять про них назавжди залишиться не лише на сторінках цієї книги, а й у ваших серцях.

Створено: 22.02.2021
Оновлено: 23.02.2021
Переглядів: 1910




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.