Українські письменники — дітям

golosi.jpg ishuk.jpg 3ishuk.jpg

7 серпня 2020 р. в Одеській національній науковій бібліотеці під час роботи XXI Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» відбувалась творча зустріч з одеськими дитячими письменниками Володимиром Григоровичем Рутківським та Інною Анатолійовною Іщук. Творчість цих митців привертає увагу і користується великою пошаною і любов'ю не тільки маленьких читачів, але й дорослих.

imgp3476.jpg
Володимир Рутківський презентував 
нову поетичну збірку
«Голоси»,

в яку увійшли найкращі вірші,
написані письменником
протягом останніх 40 творчих років

Володимир Рутківський, чий творчий шлях почався в рік друку його першого вірша у січні 1959 р. в газеті «Чорноморська комуна», за 40 років літературної праці випустив у світ велику кількість прозових творів. Це були і казкові повісті «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Щирик зі змієвої гори», і автобіографічна повість «Потерчата», яка єдина з книжок одеських видавництв посіла призове місце в рейтингу «Книжка року 2008», і веселі «Канікули у Воронівці» і багато інших. Але справжнє визнання, справжню славу і любов читачів принесли Рутківському історичні повісті «Сторожова застава», «Сині Води» та історична трилогія для дітей та юнацтва «Джури», за яку 2012 року письменник отримав Національну премію імені Тараса Шевченка.

2.jpg

Епіграфом виставки
стали наступні поетичні рядки:

«Зоре моя остання, горлице не приручена,
Давня, далека, сонячна
кроків твоїх голубінь.
Ця незбагненна озонність
Для воїнів та великомучеників –
Боже, як ця озонність підвладна тобі!»

Володимир Рутківський презентував нову поетичну збірку «Голоси», в яку увійшли найкращі вірші, написані письменником протягом 40 творчих років, а також нові прекрасні вірші про Україну, про рідну Черкащину, про невтомних працівників, які прикрашають землю своєю щирою працею. І в кожному вірші – полум’яне серце поета, натхненного красою і багатством рідної землі. Недарма назвою книжкової виставки Рутківського, яка була підготовлена до зустрічі з ним, була назва: «Полум’яне серце і натхненна творчість Володимира Рутківського – рідній Україні».

imgp3433.jpg imgp3422.jpg

Інша чільна учасниця заходу дитяча поетеса і письменниця Інна Іщук, чиї вигадки, абетки, вірші, загадки розійшлися по багатьох видавництвах та журналах України та країн ближнього зарубіжжя, видала вже більш як 100 книжок, в яких іскрить веселковий дитячий світ, різнобарвний, сонячний, веселий. Свій черговий творчий доробок авторка неодноразово передавала у дар ОННБ.

Пані Інна презентувала свою нову книгу «Місячний хлопчик». Це казкова повість для дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку, герої якої, діти Миколка і Оленка, вступають в бій з потворами, щоб врятувати мешканців загадкового Місяця. Адже саме звідти прилетів до них казковий хлопчик Діма, місячний хлопчик, який прагне звільнити свою планету від дракончиків. Спільні пошуки чарівної зеленої квітки єднають дітей дружбою і відповідальністю одне за одного у небезпечних, але дуже цікавих пригодах.

До цієї презентації також була підготовлена велика виставка творів Інни Іщук, у тому числі електронні записи уривків з фільмів про героїв книг обох презентантів та відгуки читачів про їх творчість. 

Створено: 09.08.2020
Оновлено: 10.08.2020
Переглядів: 1134




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.