В добрий час, «Гендерні студії»

Культурно-просвітницький проект «Гендерні студії» презентували 17 жовтня в Одеській національній науковій бібліотеці.

logo-peas.jpg logo-onnb.jpg

Подія викликала значний суспільний інтерес. У гості до Бібліотеки на відкриття «Гендерних студій» завітав перший Президент України, Герой України, Леонід Кравчук. З 1997 року він очолює Українську раду миру (УРМ).

Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова ознайомила високого гостя з бібліотекою, яка нещодавно відзначила 190-річчя від дня заснування, окреслила завдання та перспективи книгозбірні, яка є одним з провідних інформаційних центрів держави, має унікальний фонд документів, що є невід’ємною складовою культурного надбання нашої держави, активно провадить науково-бібліографічну, науково-методичну та міжнародну діяльність, впроваджує інноваційні технології та соціально значущі проекти. 

У відділі рідкісних видань та рукописів першого Президента численні учасники та гості «Гендерних студій» зустріли оплесками.

Присутніх привітала голова Одеської обласної Ради миру Таміла Афанасьєва.

Першим до слова був запрошений Леонід Макарович, який прибув до Бібліотеки з дарунками - книгами свого авторства «Перший про Владу» та «На перехрестях української історії».

Як зазначив Кравчук, його книга «На перехрестях української історії»буде особливо цікавою для молоді, яка не знає, як жилося при СРСР. Тому опис історичних подій супроводжується численними документами та ілюстраціями предметів, які були атрибутами тодішнього життя – починаючи від жовтенятських зірочок та студентських залікових книжок до повсякденного одягу й такої поширеної у побуті речі як авоська.

- Цю книгу треба читати разом із попередньою - «Перший про владу». У цих книгах приділено комплексну увагу політиці і владі України, описано ребуси цієї влади, які впливали на життя людей. На жаль, влада не змогла зробити так, щоб українці почувалися щасливими й задоволеними, – сказав екс-президент.

У проекті «Гендерні студії» зголосилися брати участь багато відомих  в Одесі і далеко за її межами людей – представників влади, бізнесу, мистецтва. Більшість з них успішні жінки, а серед присутніх чоловіків аж два Герої України.  Доповідачі не оминали проблем, йшлося здебільшого про них, проте відзначали, що з гендерною рівністю в Одесі, яка жіночого роду, та ще й «мама», все не так і кепсько. До прикладу, майже усіма одеськими театрами керують жінки і лише театр ляльок очолює чоловік. Те ж саме в галузі освіти та культури.

Серед доповідачів жінки - представниці влади: Світлана Бедрега,  заступник Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – директор департаменту фінансів Одеської міської ради,  та Євгенія Абрамова, директор департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради.

Людей культури та мистецтва представляли Надія Бабіч, генеральний директор Одеського національного академічного театру опери та балету,  і Тетяна Подерська, заслужений працівник культури України.

Від громадської організації Одеська обласна Рада миру доповідала її почесний член - Валентина Гайдаєнко.

Своїми роздумами про стан справ у портовій галузі і в державі в цілому поділився Микола Павлюк, Герой України, почесний громадянин Одеси, почесний президент ДП «Одеський морський торговельний порт».

Учасники зустрічі ознайомилися з презентацією про основи гендерної рівності, яку підготувала Світлана Липовська, начальник відділу підвищення кваліфікації кадрів Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, та відповіли на запитання вікторини.

У виступах наголошувалося, що українська громадськість недостатньо обізнана про Цілі сталого розвитку і не завжди має змогу брати активну участь у їх реалізації. Бібліотека може виступати ключовим чинником для впровадження в масову свідомість Цілей сталого розвитку шляхом поширення знань та заохочення до навчання.

За підсумками виступів та обговорення вищезазначених завдань, було сформовано РЕКОМЕНДАЦІЇ для подальшої роботи.

Наприкінці зустрічі Леонід Макарович Кравчук відповів на численні запитання та залишив запис у Книзі почесних відвідувачів ОННБ. Перший Президент також підписав свої книги для бібліотеки та люб’язно погодився на фотосесію з учасниками «Гендерних студій».

Ірина Бірюкова вручила почесному гостю два видання, підготовлених фахівцями бібліотеки: «Старовинна гравюра – національне надбання України» та  «Скарби України: цифрова колекція книжкових пам’яток у фонді Одеської національної наукової бібліотеки». Ці два успішно реалізовані за сприяння Українського культурного фонду проекти забезпечують створення електронного ресурсу, який надає відкритий доступ до унікальних документів з фондів ОННБ і ефективно слугуватимуть гідній репрезентації культурної спадщини України у світовому інформаційному просторі.

Довідково: «Гендерні Студії» – ініційований Одеською обласною Радою миру у співпраці з Одеською національною науковою бібліотекою культурно-просвітницький проект, який має за мету забезпечити підтримку та реалізацію виконання Україною зобов’язань щодо ключових міжнародних зобов’язань по забезпеченню гендерної рівності шляхом поширення об’єктивної інформації про ідеї гендерної рівності в суспільстві, подолання стереотипів та протидію фейкам, формувати гендерну свідомість та культуру широких верств суспільства.

imgp1372.jpg imgp1385.jpg
imgp1444.jpg imgp1628.jpg
imgp1729.jpg tamila-afanasyeva-rada-miru.jpg

Газети
1. Суслов О. Что ты знаешь о гендерном равенстве? : [про презентацію проекту «Гендерні студії»] // Вечерняя Одесса. – 2019. – 17 жовт. – Режим доступу

Інтернет видання
1. Презентация культурно-просветительского проекта “Гендерные студии” состоялась в Одессе // ИА «Контекст-Причерноморье». – 2019. – 17 жовт. – Режим доступу
2. Чернецкая Ю. «Гендерные студии» помогут Одесситам стать толерантнее и прогрессивнее? // Правда за Одессу. – 2019. – 17 жовт. – Режим доступу
3. Галина В. «Гендерные студии» с участием первого президента // ИА «Одесса-медиа». – 2019. – 22 жовт. – Режим доступу
4. «Гендерные студии» с участием первого президента // NewsMir. – 2019. – 22 жовт. – Режим доступу

ТВ-ефіри
1. Визит Леонида Кравчука в Одессу: первый Президент прокомментировал политическую ситуацию в стране : [сюжет у новинах про презентацію «Гендерних студій»]. – ТК Репортер. – 2019.- 17 жовт. – Режим доступу
2. Проєкт "Гендерні студії" має допомогти одеситам стати більш толерантними та прогресивними : [сюжет у новинах з 5:00 хв.]. – ТК Репортер. – 2019.- 17 жовт. – Режим доступу
3. Гендерна рівність в Україні – як її забезпечити? : [сюжет у новинах 7 News про презентацію «Гендерних студій»]. – ТК 7 канал. – 2019.- 17 жовт. – Режим доступу
4. До 190-річчя ОННБ та презентація гранту «Скарби України» : [І. Бірюкова у програми «Прес эксперт» з Галиною Владимирською]. - А-1. – 2019. – 18 жовт. – Режим доступу

Створено: 21.10.2019
Оновлено: 24.10.2019
Переглядів: 1123




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.