Творча зустріч із Лілією Золотоношею

25 вересня 2014 р. «Книгарні-кав’ярні», що знаходиться в Українському домі Одеси (вул. Катеринінська, 77), в рамках виставки-форуму вперше відбулася зустріч з відомою київською поетесою, журналістом і громадським діячем Лілею Золотоношею (Коробко), яка представила дві збірки власних поезій: «Соло свічі»(2001) та «Тепер або ніколи» (2004). Пізніше побачила світ ще одна збірка – «Хочу до тебе: поезії» (2009) з передмовою Дмитра Павличка. Нині поетеса готує до друку нове видання. Відповідальна за захід головний бібліотекар відділу рідкісних видань і рукописів ОННБ Галина Лясота. Представила гостю господиня Книгарні-кавярні Галина Дольник.

 

 

Привітав гостю поет і журналіст Анатолій Глущак

 

Вже при першому знайомстві Лілія привертає увагу своєю жіночістю, скромністю і, водночас, відвертістю. Для неї поезія – це не стільки професія, як спосіб існування, продовження власного «Я». «Взагалі, розпочинала я писати російською. Навчалася у Ростові-на-Дону, – пояснює гостя. – Нині викладаю в Національному університеті ім. Т.Г. Шевченка. Займаю активну громадянську позицію, борюся за справедливість у цьому світі, і навіть висунула свою кандидатуру у Верховну Раду від партії «За справедливу Україну». Ще на початку 2000-х років на талановиту поетесу звернули увагу Іван Драч і Дмитро Павличко. 

 

 

Під час презентації у Книгарні-кав’ярні 

 

Поезія Лілії Золотоноші сокровенно-сповідальна: вона розкриває своє єство як жінка, що спрагла кохання. Її вірші не позбавлені еротики, на якій, до речі, будувалася естетика елліністичного мистецтва. Ще одна властивість її поезії – це інтонації наспівності, що пояснює таку велику кількість пісень (більше ста), написаних на слова її віршів. Серед композиторів відомі імена: Ігор Поклад, Геннадій Татарченко, Геннадій Крупник та інші. Про популярність цих пісень свідчить та обставина, що їх включили у свій репертуар такі відомі виконавці, як Алла Кудлай, Оксана Білозір, Наталя Валевська, Таїсія Повалій. 

 

Автограф на пам'ять 

Інший напрямок – філософська лірика. Один із сакральних образів, оспіваних багатьма поетами і художниками, вихідцями з півдня (художники В. Алтанець і А. Антонюк, поети М. Вінграновський і М. Палієнко, письменник Г. Гусейнов) – це образ Степу. Для Лілії, чиє дитинство і юність пов’язані з Миколаївщиною, степ – поняття сакральне. «Що вгорі – те й внизу, що в небі – те й на землі; як наші думки всередині нас – такі наші дії в наших вчинках», – стверджує поетеса. Цьогоріч до Лілії Золотоноші прийшло офіційне визнання – їй вручили щорічну літературну премії ім. Олександра Олеся.


Створено: 30.09.2014
Переглядів: 2129




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.