3 липня Товариство української культури Австрії (ТУКА) імені Лесі Українки за підтримки Міністерства закордонних справ України і Посольства України в Австрії проводить музично-поетичний вечір «Лісова пісня», який відбудеться на одній з найпрестижніших локацій – Святковому залі нової міської ратуші у Лінці (Neues Rathaus Festsaal). Концерт організований, – як зазначено на сайті Посольства, – «з метою забезпечення позитивного іміджу України, підтримання зав’язків з українцями, які проживають за межами України».

Як відомо, 2021 рік проходить під знаком Лесі Українки, 150-річчя від дня народження якої світова спільнота відзначила 25 лютого. З відомих причин дата проведення майбутньої імпрези неодноразово переносилася, що внесло певні корективи у її програму.

У цьому дійстві візьмуть участь австрійські та українські науковці, поети, музиканти, юні співаки та артисти балету. Зокрема, лекцією про життєвий і творчий шлях Лесі Українки виголосить професор із Зальцбургу, відомий славіст, популяризатор україністики у світі, Почесний доктор Львівського університету Алоїз Вольдан. Інструментальна музика та супровід для вокалу готуються за участі лауреатів престижних міжнародних конкурсів:  Алевтини Добіної (фортепіано), Heidi Eidenberger/Хайді Ейденбергер (скрипка), Gunther Skala/Гюнтер Скала (віолончель), Andrea Szewieczek/Андреа Севечек (фортепіано). У насиченій музичній програмі візьме участь володарка унікального меццо-сопрано, доцент Академії Райман, одна з лідерок української культурної спільноти Австрії Інна Савченко (див. ЧН, 27.07.2020, «День», 28.07.2020). Ми звернулися до пані Інни в режимі онлайн з проханням розповісти про сам проєкт і мотивацію ТУКА:

- Нами рухає пам'ять і жива любов до Лесі Українки, її поступу. Діяльність організації, яку я маю честь очолювати, ми розглядаємо як своєрідний маленький мистецький фронт, адже сприймаємо себе невід’ємною частиною України. Застосовуючи принципи «культурної дипломатії», ми ставимо за мету подібними евентами (event) пропагувати, інформувати, надавати можливість австрійській публіці побачити і почути красу, унікальність, європейську приналежність української музики, літератури, живопису – мистецтва та культури в цілому.

Ми намагаємося долучити українську діаспору – молодь, дітей до участі в наших концертах. Докладаємо зусиль для взаємної підтримки та налагодженню контактів з іншими українськими культурними організаціями в Австрії, бо РАЗОМ – МИ СИЛА! Зокрема, на заявленому музично-літературному вечорі «Лісова пісня» беруть участь діти та молодь української діаспори з української школи «Промінь», що діє при українській греко-католицькій парафії імені Св. Йосафата у місті Лінц.

- Яка програма майбутньої імпрези?

- Будуть виконані інструментальні та вокальні твори Бориса Лятошинського, Кирила Стеценка, Мирослава Скорика, Фредерика Шопена, Лесі Дичко та Олексадра Козаренка. Танцювальні номери продемонструють юні вихованці балетної школи і міжнародного ансамблю «Аніма». Спеціально для нашого товариства вже кілька років поспіль в співпраці з Stelzhamerbund, безпосередньо з паном Хннесом Декером (віце президент), робимо переклади українських поетів, зокрема Лесі Українки на mundart – місцевому діалекті.

- Цей пам’ятний вечір передбачає широкий формат.

- Під час проведення евенту матимемо за велику радість представити на огляд австрійської публіки шість полотен видатного українського художника, члена Національної спілки художників України Анатолія Фурлета (до речі, випускника художньо-графічного факультету Одеського педуніверситету, – В.К.). Дуже вдячні його родині в організації перевезення робіт з Відня.

- Подібний масштабний захід неможливий без активної підтримки однодумців і симпатиків.

- Так, особливо з огляду на певні вимушені зміни, адже захід переносився тричі (!) Щиро дякуємо нашому шановному професору мовознавства Інституту славістики Віденського університету Michael Moser за допомогу та підтримку! У евенті,  3 липня професора Мозера замінить його колега з Зальцбургу, професор Alois Woldan. Чекатимемо на цікаву розповідь про нашу Лесю Українку!

Найщиріша подяка науковим співробітникам музеїв: пані Ірині Щукіній, завідувачці Музею Лесі Українки (Музей видатних діячів української культури); пані Людмилі Заваді (Волинський краєзнавчий музей); пані Галині Парасюк, завідувачці архіву Ukrainian National Museum in Chicago. Ми їм вдячні за допомогу і словом, і справами, за надання унікальних матеріалів стосовно життя і творчості Лесі Українки.

Сердечно дякуємо Отцю Юрію, Генеральному вікарію східних Католицьких Церков у Австрії за Молитву, Благословення, за підтримку та допомогу повсякчас!

Також, я особисто, надзвичайно вдячна за допомогу в розшуку музичної літератури моєму першому педагогу, заслуженому діячеві мистецтв України, доценту Національної музичної академії України імені Петра Чайковського Геннадію Кабка та  сучасному українському композитору, диригенту, народному артисту України Андрію Козачку, з яким мала радість і честь співпрацювати на початку мого співочого шляху!

Також ми щиро вдячні нашим австрійським спонсорам та меценатам: фірмі Laser&More, будівничому підприємству Zaussinger, підприємству Fröling та VoloBikeGalerie за  фінансову підтримку щодо реалізації цього вечора.

Друзі, всіх вас, хто доклався до реалізації цього евенту, перерахувати напевно просто не реально... Але щиро дякуємо всім вам! РАЗОМ - МИ СИЛА!».  

Окремо хотілось би відзначити розкішну і вишукану, образну у своєму художньому рішенні афішу ювілейного музично-літературного вечора — зразок поєднання новаторства і ретроспекції у дусі української сецесії за авторства відомого маляра, випускника Національної Академії Мистецтв класу Миколи Стороженка, доцента Міжнародного Ліцею LISA, координатора Програми підтримки та розвитку Talente OÖ/Таланти Верхньої Австрії – Дениса Савченка (Лінц).

Насамкінець заначимо, що Товариство української культури в Австрії — ще дуже молода організація, яка діє лише третій рік, і робота проводиться на громадських засадах у вільний від роботи час, що тим більше приємно дивує, беручи до уваги масштаби її діяльності і високу професійну планку, яку взяли для себе організатори і учасники заявленого заходу. Тішимося з того очевидного факту, що українська культура в серці Європи буде представлена достойно!

 

Володимир КУДЛАЧ,
Одеса-Лінц

Фото Манфреда Флекенштейна / Manfred Fleckenstein

Про цю подію читайте у наступних випусках часописів "День" (30.06) та "Чорноморські новини" (01-03.07).

Інші матеріали теми на авторській сторінці: 
"На перехресті культур"