← Персоналії (за лютий 2023 р.)
< Попередня книга Наступна книга >

Бібліографія

Пінчук О. Г. Canto sospeso. Книга про В. В. Топіліна : [монографія] / Олена Григорівна Пінчук ; Харків. нац. ун-т мистецтв ім. І. П. Котляревського. – Харків : Естет Прінт, 2018. – 454 с. : іл., фотоіл., ноти. – Canto sospeso/Перервана пісня. Книга про В. В. Топіліна.

Загол. у вих. дан.: Canto sospeso/Перервана пісня. Книга про В. В. Топіліна . – До 110-річчя з дня народження В. В. Топіліна.

Анотація

Книга «Canto sospeso: Книга про В. В. Топіліна» є спробою висвітлити життєвий та творчий шлях видатного, легендарного музиканта – піаніста і педагога – в максимально можливому на сьогоднішній день обсязі, без «темних плям» і купюр, які притаманні усім небагатьом друкованим працям про нього і які зумовлені обставинами життя піаніста та законами суспільно-політичного режиму нашої, в недалекому минулому, спільної країни. В основу книги покладені рідкісні архівні матеріали та нечисленні друковані праці про В. В. Топіліна, які виникли до початку нашої пошукової роботи над темою і під час її. Новим – найціннішим та найцікавішим матеріалом є спогади про В. В. Топіліна, які зібрані автором проекту впродовж 2009–2018 років; вони склали основну – другу – частину книги; поряд з ними ми розмістили і ті друковані матеріали, котрі накопичила бібліографія з теми. Цьому матеріалу передує авторський нарис про життєвий та творчий шлях В. Топіліна, написаний за матеріалами, зібраними і доступними на цей час, з урахуванням сучасного підходу до історії вітчизняної культури, вільного від ідеологічних обмежень минулого часу. Додатки до книги містять в собі бібліографічний список літератури про Топіліна, список його аудіозаписів, світлини різних років та фотодокументи, відомості про авторів спогадів та матеріалів про Топіліна. До книги додається компакт-диск із записами В. Топіліна, які були знайдені, відновлені та оцифровані. Книга рекомендована широкому колу читачів, які цікавляться історією вітчизняної музичної культури, історією піанізму та фортепіанної педагогіки.