← Історія та етнографія (за жовтень 2021 р.)
< Попередня книга

Бібліографія

Щодра О. Слов'яни і Русь в ранньому середньовіччі : передумови і початки формування імперії русів : монографія / Щодра Ольга Михайлівна ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. – Львів : ЛНУ ім. І. Франка, 2021. – 481 с.

Анотація

Монографія є спробою дослідити основні чинники політичного розвитку слов’ян у ранньому середньовіччі, умови і початки формування Руської держави. Особливу увагу приділяється участі слов’ян і русів у європейській і трансконтинентальній торгівлі, їхнім контактам із сусідніми, зокрема, скандинавськими народами. Наведена інформація писемних та археологічних джерел спростовує усталену в історіографії думку про скандинавів як організаторів ранньосередньовічної європейської-арабської торгівлі і головний чинник формування ранніх слов’янських держав. Саме контроль над торговельними маґістралями і провідна роль у міжнародній торгівлі обумовили економічне піднесення та політичну консолідацію слов’ян Балтійського Помор’я, формування ранніх слов’янських держав у Подунав’ї та утворення Руської імперії – територіально найбільшої держави середньовічної Європи.

Книга адресована фахівцям-історикам, а також усім, хто цікавиться історичними науками та становленням української державності.