Конференція-марафон «Культурна дипломатія бібліотеки». Зустріч перша

25 травня 2023 року пройшла перша зустріч у рамках Міжнародної науково-практичної конференції "Культурна дипломатія бібліотеки". Організатори конференції: Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Одеська національна наукова бібліотека, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського та Академічна бібліотека Латвійського університету.

Конференція пройшла у змішаному форматі – онлайн та оффлайн в стінах відділу міжнародних проєктів ОННБ.

6.jpg 7.jpg

Модераторами виступили генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова та директор Центральної наукової бібліотеки Каразінського університету Ірина Журавльова.

1.jpg 5.jpg

Представляючи діяльність Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова розповіла, що культурні зв’язки між ОННБ та установами Болгарії мають давню історію. Михайло Георгійович Попруженко – історик, філолог та директор Одеської міської публічної бібліотеки (нині ОННБ) з 1896 по 1919 вивчав історико-літературний пам’ятник Болгарії «Синодик царя Бориса», по оригіналу, що знаходився в Софії. По фотографіям Попруженко віднайшов текст та надрукував його, переклавши грецькою мовою. Фонди ОННБ зберігають, близько 8000 книжок та періодичних видань болгарською мовою, присвячених історії та культурній спадщині Болгарії.

В Одесі жили і працювали видатні діячі болгарського освіти, поети, письменники і політики: Найден Геров, Васил Апрілов, Христо Ботев, Іван Вазов, Георгій Раковський та ін. В Одеському університеті навчався видатний болгарський письменник Алеко Константинов, майбутній міністр правосуддя Болгарії; Георгі Згура, майбутній політик, міністр у п'яти міністерствах Болгарії; Димитр Тончев, головнокомандувач болгарської армії, міністр оборони Сава Муткуров та ін.

В Одеській області проживає найбільша діаспора болгар в світі. Завдяки прямому сприянню Болгарії 24 травня 1999 р., у День слов'янської писемності та культури, в Одесі було відкрито Центр болгарської культури представниками болгарської діаспори, що проживають у місті. Разом з тим, саме болгарська громада – одна з найбільших і найбільш інтегрованих у суспільне, культурне життя міста та області. Примітно, що при цьому одеські болгари зберегли і розвивають рідну мову, традиції і культуру.

З доповідями виступили  доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри нової і новітньої історії Каразінського університету, академік Болгарської академії наук пан Михайло Станчев, який торкнувся ролі культури під час війни, культурного надбання країн, особливої місії бібліотек, музеїв, архівів під час кризових ситуацій. Директорка Центральної бібліотеки Болгарської академії наук пані Сільвія Найденова (Софія, Болгарія) розповіла про культурну діяльність бібліотеки БАН, про міжнародні зв’язки бібліотеки, про збереження культурного надбання країни та цифрові проекти.  До спілкування та обговорення долучились Валерій Рєзніков, доктор з державного управління, кандидат економічних наук, декан факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу Каразінського університету; Наталія Петрова, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та всесвітньої історії, заступник декана факультету історії та філософії з наукової роботи Одеського національного університету імені І.І. Мечникова; Дмитро Терзі, директор Всеукраїнського центру болгарської культури, який ознайомив слухачів з проектами Всеукраїнського центру болгарської культури в Одесі. Ірина Бірюкова підсумувала виступи поважних гостей та наголосила на важливості практичного досвіду бібліотечних установ України та зарубіжжя у реалізації міжнародних проектів та співпраці із партнерами. «Щодня ми пересвідчуємося як обмін ідеями та інформацією здатен змінювати світ на краще, долати бар’єри, підвищувати соціально-культурне співробітництво, створювати і підтримувати міжнародний імідж держав, які ми репрезентуємо».

4.jpg 2.jpg

Також на зустрічі презентували покажчик «Харківська школа історичної болгаристики: (до 175-річчя наукової традиції)», що було підготовано у співпраці Центральної наукової бібліотеки Каразінського університету, Центра болгаристики та балканських досліджень імені Марина Дринова Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Центральної бібліотеки БАН. Покажчик представили: кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії Каразінського університету С. Страшнюк; завідувач кафедри нової та новітньої історії Каразінського університету, професор М. Станчев, головна бібліотекарка Центральної наукової бібліотеки О. Журавльова, директорка Центральної бібліотеки БАН С. Найденова.

На конференції також були присутні представники Асоціації болгар України, Болгарської телеграфної агенції, представники бібліотек м. Одеса, які проводять заходи з зарубіжними партнерами – Олена Чоловська, в.о. директора Одеської обласної бібліотеки для юнацтва, Світлана Ліщинська, завідувачка відділу літератури іноземними мовами ООУНБ ім. М. С. Грушевського,  Ніна Дубінчак, головний бібліотекар науково-методичного відділу ООУНБ ім. М.С. Грушевського, Маргарита Гулько, бібліотекар ЦМБ ім. І.Франка, студенти факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова.

3.jpg 8.jpg

Створено: 30.05.2023
Оновлено: 21.09.2023
Переглядів: 771




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.