Презентація: до 100-річчя української національної революції

Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України

Ірина Бірюкова,
генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України

Лариса Бур'ян, завідувач науково-бібліографічного відділу, заслужений працівник культури України

Лариса Бур'ян,
завідувач науково-бібліографічного відділу, заслужений працівник культури України

Сергій Гальченко, кандидат філологічних наук, заступник директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, заслужений працівник культури України

Сергій Гальченко,
кандидат філологічних наук, заступник директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, заслужений працівник культури України

Сергій Гуцалюк, голова Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам'яті

Сергій Гуцалюк,
голова Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам'яті

Галина Закіпна, провідний науковець Одеського літературного музею

Галина Закіпна,
провідний науковець Одеського літературного музею

Валентина Кононенко, завідувач науково-бібліографічного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, заслужений працівник культури України

Валентина Кононенко,
завідувач науково-бібліографічного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, заслужений працівник культури України

Олександр Музичко, доктор історичних наук, доцент кафедри історії України Одеського національного університету імені І.І. Мечникова

Олександр Музичко,
доктор історичних наук, доцент кафедри історії України Одеського національного університету імені І.І. Мечникова


01.jpg 21 січня 2021 р. до 100–річчя подій Української революції 1917–1921 рр. та до Дня Соборності України, в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася онлайн презентація
біобібліографічного довідника

«Коли кривавивсь і хитався світ: українські літератори на сторінках одеської преси періоду національно-визвольних змагань 1917–1919 рр.»
grushevskij.jpg komarov.jpg kosinka.jpg korduba.jpg

У кінцевому варіанті видання відібрано 93 персоналії, серед яких третина – діячі «Розстріляного відродження», яких радянська влада знищила і прирекла на забуття.
Робота відзначена Всеукраїнським бібліотечним «Біографічним рейтингом–2019» як Учасника ТОП 10 у номінації «Довідкові біографічні видання», диплом ІІІ ступеня у номінації "Довідково-біографічні видання" та дипломом лауреата конкурсу «Краща книга форуму “Українська книга на Одещині”» в номінації «Науково-довідкове видання». 

З вітальним словом до присутніх звернулась Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України. Ірина Олександрівна наголосила на відповідальності кожного громадянина: на вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України кожен з нас може зробити свій посильний внесок. Бібліотека всебічно сприятиме науковим і краєзнавчим дослідженням з історії українського державотворення та українського визвольного руху, їх популяризації і проведенню тематичних наукових та науково-практичних конференцій, круглих столів. У планах – проведення тематичних, навчально-виховних, культурно-мистецьких та інших заходів, спрямованих на донесення інформації про події Української революції 1917–1921 рр.

В обговоренні видання взяли участь: Лариса Бур'ян, завідувач науково-бібліографічного відділу, заслужений працівник культури України, упорядник біобібліографічного довідника; Сергій Гальченко, кандидат філологічних наук, заступник директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, заслужений працівник культури України; Олександр Музичко, доктор історичних наук, доцент кафедри історії України Одеського національного університету імені І.І. Мечникова; Сергій Гуцалюк, голова Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам'яті; Галина Закіпна, провідний науковець Одеського літературного музею; Валентина Кононенко, завідувач науково-бібліографічного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, заслужений працівник культури України.

Захід відбувся на платформі ZOOM.

8.jpg 9.jpg

ВИСТУПИ

Л.М. Бур'ян розкрила зміст біобібліографічного довідника, його меседж, давши розгорнуту характеристику діяльності основних фігурантів даного видання, їх зав’язків із Одесою, згадкою про кожного в місцевій пресі. Всього ж довідник містить повідомлення про 93 персоналії.

У своєму виступі науковий керівник, автор вступної статті до презентованої книжки С.А. Гальченко акцентував увагу на зв’язок провідних українських письменників з нашим краєм, адже під час відвідин Одеси створили ряд поезій Павло Тичина, Володимир Сосюра та інші літератори.  

Автор розлогої вступної статті до біобіографічного довідника О.Є. Музичко у своїй промові розглянув фактор соборності з огляду на географічне представництво публіцистів, яке охоплює основні землі України; акцентував на об’єднавчому факторі – розумінні ними суб’єктності України і важливості розвитку мови, фактору соборності – не тільки як етнотериторіального, але, перш за все, на рівні ідеї та проявів духу.

Про власні зацікавлення, найперше про такого визначного діяча, як М.Ф. Комаров, йшлося у виступі Г.В. Закіпної. Вона поділилася планами підготовки наукових видань, зокрема присвячених діяльності Одеської кінофабрики, які розкриють багаті фонди Одеського літературного музею.  

На ролі бібліографії як науки, яка посилює динаміку і сприяє кристалізації літературного процесу на усіх етапах його розвитку, зокрема ролі у її розвої вищезгадуваного Михайла Комарова, зупинилася В.О. Кононенко. Науковець відзначила влучність інтригуючої назви книжки та той беззаперечний факт, що цей довідник вже зайняв свою особливу нішу у серії видань про діячів української національної революції 1917-1921 років.

Створено: 22.01.2021
Оновлено: 25.01.2021
Переглядів: 1476




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.