Українські губернські з’їзди в Одесі. Анонс

1.jpg

Презентація збірника «Українські губернські з’їзди в Одесі у 1917 році: документи і матеріали» (Одеса: Бондаренко М. 2017) відбудеться 18 травня 2018 р. о 12:00 у відділі краєзнавства «Одесика» ОННБ під час ХІХ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині»

Автор передмови, упорядник матеріалів і документів, приміток та іменного покажчика Тарас Степанович Вінцковський − доктор історичних наук, доцент, професор кафедри історії України Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. Дослідник історії становлення та формування місцевих органів влади Центральної Ради на півдні України та українського самостійницького підпілля в Трансністрії в роки Другої світової війни. Автор понад 95 наукових праць, у тому числі 7 монографій (у співавторстві).

У збірці висвітлюється один із важливих періодів нашої історії 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. в Одесі. Тексти підготовлені на основі газетних публікацій та окремих архівних документів і матеріалів, що відтворюють організацію, хід та окремі результати Херсонських українських губернських з’їздів, котрі пройшли в 1917 р. в Одесі. Найповніше події висвітлювалися в періодичній пресі: «Українське слово», «Одесский листок», «Одесские новости» та ін. Особливе місце серед газетних публікацій займають статті М. Гордієвського, опубліковані двома частинами в «Рідному курені».

Структура видання побудована за хронологією проведення обох з’їздів. Кожен з документів має свій порядковий номер, який визначався двома чинниками – часом виходу матеріалу та належністю до місця публікації.

Обидва Херсонські українські губернські з’їзди стали значними подіями в історії національної революції у південно-західній частині України, а їх рішення суттєво вплинули на динаміку державотворчого процесу.

Програма
Прес-реліз

 

 

Створено: 14.05.2018
Переглядів: 894




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.