до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні

20-26 листопада 2017 року в Одеській національній науковій бібліотеці проводиться низка наукових та культурно-просвітницьких заходів на відзначення Дня пам’яті жертв голодоморів.  

22 листопада 2017 року в рамках Тижня наукової книги відбувся круглий стіл на тему: «Голодомор: історичний, соціально-демографічний та морально-психологічний виміри».

У засіданні взяли участь провідні науковці нашого міста, викладачі та студенти Одеського національного університету імені І.І.Мечникова, Одеського національного політехнічного університету, технікуму промислової автоматики та працівники Одеського театрально-художнього училища, Одеського історико-краєзнавчого музею, Інформаційного агентства «Контекст Причорномор’я», Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей і молоді та інші.

Під час роботи круглого столу відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки «Голодомор крізь призму часу». Представлена добірка літератури включає дослідження, історіографію та наративи останніх років з теми Голодомору в Україні. Також презентовано тематичну мультимедійну виставку «Пам’ять серця: про голодомори мовою живопису»: твори українських митців.

Програма тижня науковця

Програма круглого столу

Відеорепортажі

ТК "Круг"

ТК "Южная волна" (новини)

Телерепортпж ТК "Южная волна" (з 11-ої хв.)

Медіагрупа "Глас" 

Фоторепортаж

1-1.jpg

Кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана з наукової та виховної роботи історичного факультету ОНУ імені І.І.Мечникова, секретар Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Наталя Петрова розповіла про останні наукові розвідки про страшні події, що відбувались у 1932-1933 рр. в Одеської області. Як наслідок – втрата самобутності родинних обрядів українського селянства внаслідок Голодомору 1932 – 1933 рр. Чудовним підґрунтям став новий документальний фільм «Територія Голодомору: пам’ять невмируща» (створений Канадським музеєм Прав Людини у співпраці з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору», 2016р.), який супроводжувався коментарями науковця.  

2-1.jpg

Юрій Слюсар, заступник директора з наукової роботи Одеського історико-краєзнавчого музею, розповів про демографічні втрати Одещини у 1932-1933 рр. Йшлося про молодь, безпритульних дітей. Учений показав трансформацію їхньої свідомості, яка перебувала у тенетах тоталітарної влади. Свій виступ він підкріпив фактами, що зафіксовані в архівах Одеської області.

3-1.jpg

Вікторія Сікорська, доктор філософії, кандидат філологічних наук, доцент гуманітарного факультету Одеського національного політехнічного університету, член Національна спілка журналістів України, у своєму виступі розповіла про наукові дослідження, що висвітлюють особливу роль жінок України в складних умовах виживання у період голодомору.

4-1.jpg

Своїми напрацюваннями з теми Голодомору в українській художній літературі присутніх ознайомила Наталя Коробкова, кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії літератури та компаративістики, заступник декана з виховної роботи філологічного факультету ОНУ імені І.І.Мечникова. На прикладі творів Юрія Яновського вона розповіла про спосіб мислення літераторів радянських часів, використання фактографічного матеріалу та його трансформацію у художньому творі.

5.jpg

Ніна Ноур, психолог Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей та молоді під час свого виступу на матеріалах голодоморів, використовуючи систему сімейної психотерапії Мюррея Боуєна, торкнулась теми переживання людиною довготривалої фізіологічної депривації, їх самореалізації і виживання у цих умовах.  

6.jpg

Галина Шаповалова, заступник директора з виховної роботи та викладач технікуму промислової автоматики Одеської національної академії харчових технологій у своєму виступі наголосила на важливості розкриття і донесення до молоді досліджень, білих плям на цю хвилюючу тему.

7.jpg

Світлина на пам’ять

 

 

Створено: 23.11.2017
Оновлено: 27.11.2017
Переглядів: 1758




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.