VІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум

biblioforum2017.png

VІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум -
територія єднання та натхнення

«Бібліотек@: від ідеальної до ефективної» - під таким девізом 13-16 вересня 2017 року відбувся VІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум, організований Українською бібліотечною асоціацією в межах ХХІV-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові».

o1.jpg

Участь у заходах форуму взяли четверо фахівців Одеської національної наукової бібліотеки - заступник генерального директора з ІТ Ірина Бірюкова, завідувач відділу міжнародних проектів Наталя Диба, завідувач сектора науково-методичної роботи науково-методичного відділу Дарія Дейч, завідувач сектора поточного комплектування  відділу наукового комплектування фонду Олеся Кривогуз.

Програма заходів форуму традиційно була насичена різноманітними формами професійної активності та комунікації, що дозволило фахівцям бібліотечної справи не лише поділитися досвідом й дізнатися про нові успіхи бібліотечної спільноти, але й отримати заряд натхнення для нових творчих звершень на прийдешній рік.

Урочисте відкриття бібліотечного форуму відбулося у читальній залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка. З вітальними словами до учасників та побажаннями плідної й творчої роботи на форумі виступили президент УБА Ірина Шевченко, директор Наукової бібліотеки ЛНУ імені І. Франка Василь Кметь, проректор із наукової роботи ЛНУ імені І. Франка Роман Гладишевський, а також заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук.

21752079_1547039772049445_2092895453006824521_n.jpg

З великою увагою та цікавістю близько 250 вітчизняних та зарубіжних бібліотекарів слухали ключові доповіді учасників пленарного засідання “Золотий перетин бібліотеки”, яке розпочалося з доповіді заступника Міністра культури України Юрія Рибачука.  У доповіді “Держава, суспільство, бібліотеки в період реформ” Юрій Анатолійович розповів про реформи, які чекають на бібліотечну мережу та Мінкультури найближчим часом. Бібліотечна спільнота оплесками привітала особисте мото, проголошене Ю. Рибачуком:  “Моя місія - бути З бібліотеками, а не НАД бібліотеками”.

Директор Українського інституту книги Тетяна Терен нагадала присутнім про історію закладу, який вона нещодавно очолила за результатами відкритого конкурсу, а також представила пріоритетні першочергові завдання Інституту.

Однією з найочікуваніших була доповідь директора Центру імені Митрополита Андрія Шептицького Українського католицького університету Олега Яськіва, адже нещодавнє відкриття цього сучасного бібліотечно-освітнього центру стало видатною подією в культурному житті Львова й України.  Бібліотеку нового формату, побудовану за підтримки української діаспори, відкрито на початку вересня 2017 року. Вона гармонійно доповнює комплекс будівель Українського католицького університету та представляє собою унікальне поєднання сучасних архітектурних, дизайнерських та бібліотечних технологій.

Віце-президент УБА Валентина Пашкова представила слухачам світові бібліотечні тренди у презентації, яку було підготовлено колективом провідних бібліотечних фахівців України (В.С. Пашкова, Л.А. Лугова, Я.Є. Сошинська, С.І. Барабаш, О.Є. Бояринова).

Міжнародним досвідом проектної діяльності Вільнюської обласної публічної бібліотеки імені А. Міцкевича зі слухачами поділився директор книгозбірні Петрас Зурліс.

Заступник генерального директора з наукової роботи Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Наталя Розколупа виступила з доповіддю “Вплив реформи децентралізації на діяльність публічних бібліотек України”. Серед причин, які гальмують позитивне реформування бібліотек, Наталя Іванівна називає недостатні матеріальні та кадрові ресурси, відсталість нормативно-правової бази, некомпетентність органів місцевої влади, інертність бібліотекарів та байдужість місцевої громади.

Після закінчення пленарного засідання учасникам було запропоновано обрати секції, які їх найбільш цікавлять, і де вони можуть продовжити навчання та професійне спілкування з колегами.

***

В рамках студії «Бібліохакатон» відбулася інтенсивна згуртована робота учасників за програмою IFLA`s Global Vision discussion – обговорення майбутнього бібліотек, викликів і можливостей, ролі кожного бібліотекаря у розвитку бібліотечної справи. Учасники студії «Бібліотеки і новинна грамотність», в роботі якої взяли участь вітчизняні та американські фахівці, розглядали завдання бібліотек у процесах набуття новинної грамотності, програми з новинної грамотності у бібліотеках США, інформаційно-аналітичні продукти бібліотек у сприянні формуванню новинної грамотності користувачів тощо. Студія «Адвокація» за модераторства досвідчених майстрів професійного інтерактива віце-президента УБА Валентини Пашкової, президента УБА Ірини Шевченко та голови Секції з адвокації УБА Світлани Барабаш сприятиме підвищенню активності бібліотечного сектору у реалізації Порядку денного ООН до 2030 року і досягненні Глобальних цілей сталого розвитку. Цілі сталого розвитку – важливий механізм для бібліотечної адвокації, тож бібліотечній спільноті в Україні важливо включити бібліотеки до порядку денного при розробці національних і регіональних планів розвитку; показати, як  бібліотечні послуги сприяють і сприятимуть реалізації цілей сталого розвитку. Учасники розглянули шляхи підвищення обізнаності уряду та громадськості щодо ролі бібліотек у цих процесах, обговорили можливості ефективного партнерства бібліотек з урядовими структурами та іншими організаціями у реалізації національних стратегій і програм,  у формі ділової гри оволоділи основами практичних навичок ефективного діалогу з владою. Надихаючими успіхами роботи бібліотек Миколаївщини поділилася директор Вітовської централізованої бібліотечної системи Тетяна Остафійчук, підтримати яку прибули голови сільських рад: Мішково-Погорілівської - Андрій Ботанін та Засільської - Сергій Розсоха. Варто відзначити їхню активну участь в інших подіях бібліотечного форуму, в т.ч. висвітлення позитивних набутків співпраці місцевого самоврядування у тріаді «влада – громада – бібліотека» в особистих виступах на студії «Бібліотеки ОТГ: досвід, проблеми, перспективи». Учасники цієї студії в свою чергу активно долучилися до пошуків шляхів вирішення актуальних завдань бібліотек ОТГ, проявили небайдужість до проблем внутрішньо переміщених осіб, а також поділилися досвідом плідної співпраці бібліотеки, влади та громади.

p70914-133105.jpg 21731079_1548165875270168_4993931275955936463_n.jpg

Учасникам студії «Бібліотеки і літературна творчість» було презентовано ілюстрований художній альманах «32 302», який є творчим результатом проекту Молодіжної секції УБА «Приходь та пиши!» у рамках міжнародного письменницького марафону NaNoWriMo. Студія «Бібліотечна інклюзія»  привернула увагу учасників до нагальних завдань і особливостей роботи бібліотек, спрямованих на надання якісних і доступних бібліотечних послуг користувачам з особливими потребами. В рамках роботи струдії презентовано проект «BrailleBook – інклюзивна книга для всіх», втілюваний за підтримки Британської Ради в Україні. Студія «Технології» зібрала на науково-практичний семінар «Хмарні технології в бібліотеці» численну аудиторію, адже зацікавленість бібліотекарів в опануванні хмарних технології, що передбачають віддалену обробку та зберігання даних, є надзвичайно високою. Як бібліотеки застосовують хмарні технології в своїй діяльності, в т.ч. в освітніх та наукових комунікаціях, учасники семінару змогли дізнатися з доповідей провідних фахівців вузівських бібліотек та представників компаній, що надають послуги у сфері з автоматизації бібліотечних процесів. Учасники студії «Покоління Z» зясовували, чи є місце для бібліотеки у житті молоді, яку називають поколінням Z та чиє життя нерозривно пов'язане з Інтернетом. Студія «Ефективна бібліотека = бібліотека ідеальна: невигадані історії» познайомила учасників із сторітелінгом - мистецтвом створення історій. Бібліотекарі дізнавалися, в чому сила історії та за якими критеріями вона будується, якою мовою спілкуватися з аудиторією, а також ділилися реальними історіями з життя сучасних  бібліотек. Студія «Бібліотечний мейнстрім» з трудом вмістила всіх бажаючих стати свідками виступів учасників цієї стартап-студії, які у креативній, неформальній манері ділилися досвідом, як перетворити бібліотечні проблеми і нестандартні ситуації на можливості для розвитку інноваційного та інтелектуального капіталу громад. Найяскравіші враження залишив по собі колективний виступ молодих бібліотекарів Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки «Бібліотека для «чайників», або як почати все з «нуля». В рамках студії «Освіта» учасники з'ясовували, як сьогодні розвивається спеціальність «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», які нові виклики, концепти і тенденції спонукають бібліотечну освіту до інновацій. Дисциплінарна матриця, академічна мобільність, міжнародне співробітництво, партнерство із представниками інформаційного бізнесу, онлайн-платформи неформальної освіти – ці та багато інших питань обговорювали під час дискусії з питань формування навчального простору інформаційно-бібліотечної освіти. 

Останні декілька років в Україні активізувався рух за дотримання та впровадження міжнародних стандартів академічної доброчесності в освітній та дослідницький процес, зокрема вищих навчальних закладів. Ступінь включення вітчизняних бібліотек в процес формування та розвитку культури академічної доброчесності в університетах, рівень готовності бібліотекарів бути одними із ключових гравців на цьому полі та перелік компетентностей, необхідні для цього бібліотекарям стали ключовими питання, які обговорювались на засіданні круглого столу «Академічна доброчесність: компетентності бібліотекарів». Ярмарок ідей «Все про Європу в бібліотеках» дозволив поділитися досвідом роботи центрів і пунктів європейської інформації в українських бібліотеках та обговорити бачення європейських цінностей та сучасних викликів, що постають перед європейськими державами і на нашому шляху до євроінтеграці. Студія «Дизайн сучасної бібліотеки» презентувала проекти переможців конкурсу на інноваційне оформлення бібліотечного приміщення від Goethe Institut в Україні.

Новим форматом робочої зустрічі учасників процесів комплектування біблілотек стало відкрите інтерв’ю «Нові підходи до формування бібліотечних фондів» з Ігорем Степуріним – директором Державного спеціалізованого видавництва «Мистецтво», співзасновником видавництва «Самміт-книга», членом Правління Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.  Під час зустрічі видавець розкрив своє бачення цілей і механізмів реалізації державних та інших програм поповнення бібліотечних фондів. Велику увагу було приділено двом головним програмам поповнення бібліотечних фондів – «Українська книга» та програма «Поповнення фондів публічних бібліотек україномовними книгами». Передбачається, що опікуватися реалізацією програм буде новостворений Український інститут книги. Також І. Степурін зробив аналіз функціонування державних програм за попередні роки та закликав бібліотеки, що отримують книги відповідно до державних програм, популяризувати їх серед користувачів. Український інститут книги у перспективі планує розробити ще декілька програм, серед яких -  поповнення бібліотек європейськими виданнями та видання галузевої літератури. 

21740081_1547310495355706_9194356581869570270_n.jpg

Виступ Ігоря Степуріна

Круглий стіл «Тріада буття: видавництво, бібліотека, читач» став площадкою жвавого обговорення проблемних питань поглиблення партнерства між основними акторами тріади книжкового буття, адже у Палаці Мистецтв зустрілися учасники, що представляли практично всі зацікавлені сторони - представники Міністерства культури України і Українського інституту книги, видавці, бібліотекарі, шанувальники книги з усієї України. Одним з результатів активної дискусії стала домовленість про розробку конкретних заходів та спільних дій Української бібліотечної асоціації та Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів у втіленні Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України», а також подальша підтримка тісних професійних взаємозв'язків задля вирішення нагальних питань.

 

0_p70913-164314.jpg

Модератори круглого столу «Тріада буття: видавництво, бібліотека, читач»  
В
алентина Ярощук, директор Рівненської ОУНБ та Олександр Афонін - президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів

21728517_508167042909221_5079347621896481904_n.jpg

Варто відзначити одну із знакових цьогорічних подій у житті Українського інституту книги - офіційну презентацію установи у рамках Форуму видавців. Адже присутні на презентації видавці, бібліотекарі, автори і читачі не лише вперше побачили офіційні лого й візуальне оформлення Українського інституту книги, не лише познайомилися з першими членами команди Інституту, але й отримали нагоду дізнатися про пріоритетні напрямки діяльності на найближчий період. Так, бібліотечні фахівці з великою увагою слухали виступ очільника відділу співпраці з бібліотеками та Цифрової бібліотеки Ростислава Семківа. Український літературознавець, перекладач, видавець у своєму виступі підкреслив прагнення створити український аналог всесвітньо відомого проекту “Гутенберг”, в рамках якого читач отримає унікальну можливість вивчити зміст першоджерел української літератури, історії, мистецтва тощо. Вже сьогодні йде робота над розробкою концепції Цифрової бібліотеки, значне координаційне навантаження в реалізації проекту передбачається розподілити між національними і державними бібліотеками сфери управління Міністерства культури України.

Вперше у програмі бібліотечного форуму за підтримки Федерації Дебатів України відбулися дебати «Бібліотека знань vs бібліотека емоцій». На мальовничій галявині Палацу Потоцьких просто неба у присутності сотень відвідувачів Форуму видавців красномовно змагалися за симпатії слухачів палкі промовці, обговорюючи якою ми бачимо свою бібліотеку: місцем, де здобуваються знання, чи садом муз і поезій? І хоча більішість слухачів схихилася на думку, що інформаційна функція бібліотеки є важливішою за культурно-розважальну, у запеклих дебатах було знайдено оптимальний рецепт читацького щастя - най кожен матиме змогу відвідувати бібліотеку, яка йому до душі.

21728372_1549650625121693_4501551243443642466_n.jpg 21741149_1549651248454964_7926560780359186240_o.jpg

Славлять усі лиш того, хто з'єднає приємність і користь
Горацієви принципи поєднання приємного й корисного вдало ілюструють результат дебатів - зацікавленість і вдячність численних слухачів  

Не менш яскравими були вечірка від Української бібліотечної асоціації, японська вечірка «Трохи японського життя …» та вулична акція «Японія поетична: читаємо, слухаємо, пізнаємо», присвячені Року Японії в Україні,  інформаційно-культурні заходи Бібліофоруму (екскурсія «Сучасна бібліотека: шукай найближчу», авторська прогулянка Львовом від Ірини Патрон, бібліотекаря Львівської обласної бібліотеки для дітей, селфі на Форумі видавців), флешмоб «Читання на Високому замку».

Однією з найочікуваніших подій стала екскурсія «Простір, відкритий до світу», під час якої бібліотекарі усієї країни вперше побачили новозбудовану окрасу Українського католицького університету - Центр імені Митрополита Андрія Шептицького Українського католицького університету.

viber-image4.jpg viber-image3.jpg
viber-image-1.jpg viber-image5.jpg

Попри вкрай насичену і цікаву програму бібліотечного форуму, бібліотекарі відшукували найменшу можливіть відвідати заходи ХХІV Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові», що вирував містом, не залишаючи остронь кожного шанувальника книги. Серед сотень локацій форуму вдалося побувати на презентаціях найновіших видань і проектів, автограф-сесіях, поетичних читаннях, круглих столах, але, найголовніше, відчути щире задоволення від спілкування з авторами й видавцями, великими і маленькими читачами, бібліотекарями та журналістами… 

Тож цього року, завдяки сприянню Міністерства культури України та Гете-інституту в Україні, фахівці ОННБ наочно пересвідчилися, що Львівський бібліотечний форум залишається найпопулярнішим в країні місцем зустрічі керівників та провідних фахівців бібліотек, науковців, викладачів вищих навчальних закладів, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів Української бібліотечної асоціації. Щороку набираючи обертів, Львівський бібліотечний форум заслужено став непроминальною подією року для професійної спільноти та є справжнім індикатором процесів, що відбуваються в бібліотечній галузі. Тож 22 заходи, понад 70 виступів, формальне й неформальне спілкування засвідчують: ініціативна та творча бібліотечна молодь прагне професійного вдосконалення, розвитку бібліотек і розквіту України, вчиться та переймає досвід у висококваліфікованих фахівців бібліотечної справи, які з радістю допомагають їм у цьому.

21728046_1549205481832874_8875653762026336438_n.jpg 21730876_1549635135123242_5140714394628920758_n.jpg 21752195_1547039232049499_7118320103076423868_n.jpg 21743386_1549352531818169_3714316953495754950_n.jpg 21740621_1547226412030781_2798708427386075482_n.jpg 21730809_1548607645225991_16128064431891361_n.jpg 21728556_1548580408562048_7338748885745650218_n.jpg


* У публікації використано фотоматеріали Української бібліотечної асоціації, Українського інституту книги та працівників ОННБ

Створено: 20.09.2017
Переглядів: 1617




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.