Зал «Закордонне українство»

Контактна особа:

провідний бібліотекар
Єфімова Анна Іванівна.

E-mail: onnb.diaspora@gmail.com

Історія          

З 8 жовтня 1997 року в бібліотеці працював Канадсько-Український бібліотечний центр (КУБЦ), відкритий завдяки сприянню Канадійського Товариства Приятелів України (осередок Торонто). 1 серпня 2012 року фонди КУБЦ були об’єднані з фондами залу «Українці в світі», який працював з 1996 року. Утворився новий структурний підрозділ – сектор «Закордонне українство», підпорядкований відділу обслуговування користувачів. З 2016 року його завдання виконуються в рамках сектору спеціалізованих читальних залів відділу міжнародних проектів.

Фонди

Сектор зберігає понад 8 тис. документів, надрукованих за межами нашої країни і ретельно зібраних братами і сестрами українцями, які з різних причин опинилися на чужині. Це книги та періодичні видання, які висвітлюють славний історичний шлях нашої землі, її науку та культуру, розповідають про видатні особистості та малюють широке полотне життя української еміграції в усіх кінцях світу.

Нові надходження залу "Закордонне українство".

Сектор пропонує           

Літературою сектору широко користуються науковці та фахівці нашого міста та регіону, студенти та робітники. Оглядовими екскурсіями та лекціями сектор обслуговує велику кількість користувачів. Підрозділ має автономний довідковий апарат, який складається з алфавітного і топографічного каталогів та систематичної картотеки. Картотека персоналій налічує 10 тис. бібліографічних записів, які постійно поповнюються. 

Наші партнери 

Працівники підтримують зв’язки з діаспорянами Австралії, Бразилії, Канади, Польщі, Росії, Румунії, Швейцарії. Вони надсилають нам свої твори, статті та архівні матеріали, надруковані у закордонній пресі, а також газети, які висвітлюють сьогоденне життя діаспорян за кордоном («Наше Слово» – Польща, «Церква і життя» та «Вільна думка» – Австралія, «Визвольний шлях» – Великобританія, «Вільне слово» – Румунія).

Зал «Закордонне українство» розташований на І поверсі адміністративного корпусу ОННБ (вхід через ворота бібліотеки).

Працівники сектору

Провідні бібліотекарі: Єфімова Анна Іванівна та Осадчук Жаннета Олександрівна;

бібліотекар І кат. – Клейнбурд Валентина Олександрівна.

Створено: 09.11.2016
Оновлено: 06.09.2017
Переглядів: 1235




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.