Чимало людей, у силу обставин, були ізольовані від подій у метрополії, і їх охоплював невимовний праведний гнів від цієї безсоромної поведінки «власть предержащих».

На честь достойника 14 грудня Національний одеський філармонійний оркестр дає концерт у програмі якого твори представників двох різних епох: Третя симфонія (Героїчна) Бетховена і Третій концерт для фортепіано з оркестром “Ave Maria” Караманова (1934-2007) – одного з основоположників напрямку «Релігія в музиці». Диригент – народний артист України Хобарт Ерл, соліст – народний артист України Олексій Ботвінов. Нагадаємо, що Ботвінов напередодні спільно з НОФО дав серію благодійних концертів в пам’ять своїх колег.

Вибір твору Бетховена не випадковий. Свого часу композитора розчарував як політик самопроголошений імператор Наполеон, якому він первісно присвятив свою Третю симфонію. Це приклад, який пов’язує совість митця, його заангажованість на моралі в політиці. Хобарт Ерл пояснює свій вибір «Героїчної» розумінням того факту, що життя Сахарова є подвигом, і він, як людина західного світу усвідомлював це за життя Андрія Дмитровича.

Сахаров був в числі перших, хто виступив на захист кримських татар. Це приклад того, коли «правда і совість перемагають» (В. Цвіліховський). Виконання Третього концерту для фортепіано з оркестром Алемдара Караманова, татара за походженням, нині привертає зрозумілу увагу міжнародної спільноти до проблем захисту прав кримськотатарського народу.

«Андрій Дмитрович Сахаров покинув цей світ у 1989 році. Він, мабуть, і не думав, що того ж року упаде «Берлінський мур», – зазначив під час брифінгу головний диригент і художній керівник НОФО Х. Ерл. – Концерт його пам’яті вже вдруге проводиться в Україні. Вперше це мало місце в Києві 14 грудня 2016 року, коли проект набув міжнародного масштабу. Концерт Караманова вперше звучав 14 грудня 1990 року в Москві в ознаменування річниці з дня смерті Андрія Сахарова. Сольну партію тоді виконував Олексій Ботвінов, який тісно співпрацював з композитором».

Караманов був людиною принциповою, який вище за все ставив власні переконання. Ще у 1960-ті роки він прийняв рішення покинути Москву, віддавши перевагу своїй малій батьківщині, що, як зазначив Хобарт Ерл, за тих умов привело до його розриву з широкою публікою, і прижиттєвого забуття. Однак цей дотик до рідної землі дав нові творчі імпульси.

«Концерт є частиною масштабного проекту, – зазначив Олексій Ботвінов. – До мене звернулися відомі правозахисники Семен Глузман, який особисто знав Андрія Дмитровича Сахарова, а також інший відомий діяч міжнародного масштабу Роберт ван Ворен з пропозицією провести в Одесі Дні пам’яті Сахарова. Крім концерту на сцені Одеської філармонії в «Терміналі 42» відбулася відкрита дискусія на тему «Мораль в політиці», а також демонструвався фільм про Сахарова за участі відомих європейських спікерів, зокрема представників німецького бундестагу. Дискусія «Мораль у політиці» – тема актуальна, це те, що нині в нашій країні в дефіциті, про що настійно необхідно вести мову. Приклад Сахарова переконує, що можна бути великою людиною, і не йти на компроміси з совістю».

Варто відзначити, що виконання концерту Караманова стало одним із кращих у цьому роді. Ботвінов у числі перших виконавців впродовж років виконував його сольно фрагментами на різних концертних майданчиках Європи, але з повноцінним оркестровим супроводженням в Україні це прем’єра.

Концерт Караманова займає провідне місце у виставі. «У підпрограмі партитури виділено три частини: перша знаменує «Благовіщеня», друга – «Мадонна з немовлям», і третя «Розп’яття». – відзначив Хобарт Ерл. – Караманов майже не відомий світу. Так, як він писав, у ті часи, ніхто не творив ні в Союзі, ні в Європі. Свого часу Шнітке висловився про нього наступним чином: ми усі таланти, а він геній».

 

Володимир КУДЛАЧ

Див. також газети "День" від 12 грудня https://day.kyiv.ua/ru/article/kultura/pamyati-andreya-saharova
і "Чорноморські новини" від 14 грудня за посиланням http://chornomorka.com/archive/a-10375.html