Як відзначила ведуча, артистичний директор фестивалю, відомий композитор, професор академії Кармелла Цепколенко, для Шутко даний виступ відбувся у ювілейний для скрипаля рік, і вона вкотре підтвердила свою чудову професійну форму. Виступи Лідії Шутко високо ставили такі метри, як Д. Ойстрах, М. Скорик, Б. Которович, О. Криса та ін.

Надзвичайно цілісна концертна програма модерністської музики побудована на кращих зразках творів світової й вітчизняної музики – звучали сонати для скрипки й фортепіано Д. Шостаковича, Б. Лятошинського і М. Скорика. Гра дуету експресивна й пристрасна. Змієвидна перша частина сонати Шостаковича, що наповнена філософськими смислами роздумів над проблемами життя і смерті, змінюється скерційним Alegretto, і переходить у третю, повільну, недомовлену частину...

Конфліктний тип драматургії притаманний сонаті Лятошинського, написаної у зрілий період його творчості (1926). У ній, як і в модерністській музиці взагалі, відчувається нервова природа людського характеру.

Другу сонату для скрипки та фортепиано (1991) Мирослава Скорика багато музикознавців вважають свого роду підсумково-етапною композицією в його творчості. Твір, у якому поєднані неокласика, імпресіонізм і джаз, дає великий простір для індивідуальної інтерпретації. Нині спостерігається своєрідне змагання музик в прочитанні авторського задуму згаданої сонати. Твір непередбачуваний у своєму розвої. Душевні переживання, які виражені у перших двох частинах, змінює бурлескна, іронічна, місцями знущальна третя частина, яка таким чином вивільняє нас від тяжких роздумів, і переносить у світ безтурботності.

Виконання львів’ян було сприйняте «на біс», і насамкінець артисти порадували одеситів «Мелодією» Бориса Лятошинського – надзвичайно чуттєвою, хвилюючою річчю, яку, на жаль, не часто можна почути в концертних залах.

Те, що в наш турбулентний час фестиваль таки відбувся – заслуга її натхненників й організаторів: президента Бернгарда Вульфа, директора Олександра Перепелиці, згадуваної Кармелли Ципколенко та інших ключових осіб. Меседж проекту висловлений в передньому слові до програми фестивалю: «Вже кілька років фестиваль відбувається у надзвичайній ситуації. Україна переживає найбільшу кризу за весь час своєї незалежності. Фактично, проти нашої країни точиться жорстока війна. Водночас, ця війна означає кризу всього світового порядку, але, зрозуміло, що найбільше вона торкається саме нас, українців. Тому ми особливо вдячні всім, хто попри всі загрози, погрози й труднощі бере участь у фестивалі. Сьогодні це є величезна підтримка України та української культури…»

 

Володимир Кудлач

Фото автора та сайту http://www.philharmonia.lviv.ua

Див. також: 18. Кудлач В.А. Попри загрози, погрози і труднощі… [виступ Л. Шутко і О. Козаренка] // Чорномор. новини. – 2017.– 27 квіт.