Переповнений концертний зал та участь у цьогорічному фестивалі провідних вокалістів європейського рівня говорять на користь того, що цей проект набирає популярності. Нагадаю, що ініціював його народний артист України, художній керівник і головний диригент НОФО Хобарт Ерл за благодійної підтримки відомого мецената Сергія Гриневецького. Основна ідея — єдність і мир через мистецтво і культуру. Організатори прагнуть через музику визначних композиторів і віртуозність виконавців об’єднати європейський культурний простір в Україні, обравши центром чорноморську перлину — Одесу.
Цьогорічний фестиваль відкрила опера-гала за участі відомих вокалістів: зірки світової оперної сцени, вихованки ОНМА ім. А.В. Нежданової Тетяни Мельниченко (ліричне сопрано), молодої прими Берлінської державної опери Хулькар Сабірової (сопрано), лауреата минулорічного конкурсу ім. М. Глинки, соліста Національної опери України Валентина Дитюка (тенор) і добре відомого учасника фестивалю-2014, соліста Одеського національного академічного театру опери і балету Ігоря Царькова (бас). Останній є переможцем конкурсу молодих виконавців «Солов’їний ярмарок» ім. А. Солов’яненка (Донецьк, 2013).
Якщо більшість із заявлених виконавців пов’язані з одеською сценою, то уродженка Узбекистану Хулькар Сабірова у нашому місті вперше. Арію Цариці ночі з опери Моцарта «Чарівна флейта» (яку вона кілька днів тому виконувала в Берліні у фортепіанному супроводі) з симфонічним оркестром Сабірова вперше виконала саме на згаданому концерті.
У програмі першого дня фестивалю домінувала музика Верді, що пояснюється, перш за все, участю Тетяни Мельниченко і Валентина Дитюка — співаків, у репертуарі яких твори цього композитора є ключовими. Звучали також арії та увертюри з опер Россіні, Гуно, Вагнера, Масне, Масканьї. Ми стали свідками справжнього свята, на якому учасники продемонстрували академічну довершеність виконання, сценічну свободу і повну самовіддачу.
Гра оркестру захоплювала. Хобарт — мудрий провідник і блискучий артист! Якщо наша берлінська гостя Хулькар Сабірова зачарувала своїм переливчастим і пластичним голосом у ролі Цариці ночі, то Тетяна Мельниченко стала справжньою оперною царицею того вечора! Мабуть, найсильніше враження у її виконанні справили арії Єлизавети з опери «Дон Карлос» і Леонори з опери «Сила долі» Верді. Драматизм виконання, здатність перевтілюватися й осягати образ, бездоганне управління красивим і сильним сопрано свідчили: на сцені — велика артистка. Ще один виконавець творів Верді — Валентин Дитюк (зокрема, арії Альфреда із опери «Травіата») — вкотре переконав одеситів, що маємо справу з перспективним артистом. Його лірико-драматичний тенор приваблює глибиною і красою тембру. Переконливим був Ігор Царьков, який, з-поміж іншого, з великим почуттям виконав арію Кривоноса з опери Данькевича «Богдан Хмельницький». Якщо на минулорічній опера-гала переважали молоді виконавці, то нинішній фестиваль, поряд з молодими і вже відомими, дав можливість познайомитися меломанам із вокалістами світового рівня.
Як уже повідомляли «Чорноморські новини», 23 червня фестиваль продовжить open air, який відбудеться біля пам’ятника Дюку. НОФО виконає класичне мультинаціональне попурі, зокрема й нові твори, яких раніше не було в репертуарі НОФО. Зазначу, що демонстрація документального фільму «Музика мені врятувала життя» («Оскар», 2014) стане прем’єрною на східноєвропейських теренах.
Завершиться фестиваль 26 червня програмою, у якій візьме участь видатний піаніст Борис Березовський (Брюссель, Бельгія). Він виконає сольну партію у Концерті для фортепіано з оркестром (1936) Хачатуряна та «Рапсодії в стилі блюз» Гершвіна. Ці твори НОФО ще не виконував, хоча маестро Ерл диригував «Рапсодією…» як запрошений диригент.
Концерт Хачатуряна запропонував включити у програму Борис Березовський. Цей концерт належить до найскладніших, до таких, що рідко виконуються серед творів подібного жанру.
Один із фінальних номерів заключного концерту — симфонічна сюїта Гершвіна «Американець у Парижі», яка є в основному репертуарі НОФО.
Під час концертів у фойє філармонії демонструється імпровізована виставка членів Одеської обласної організації НСХУ Миколи Овсійка, Степана Химочки, Марини Яндоленко, Лариси Дем’янишиної, Костянтина Зарицького, Юлії Грачик та Вадима Рудого. Переважно представлені полотна розвивають пленерні традиції південної школи. В експозиції представлені мариністичні твори живопису, співзвучні темі фестивалю.

Володимир Кудлач

Див. також: Кудлач В.А. Таки фестивальний центр! [Black sea music fest] // Чорномор. новини. – 2015. – 20 черв. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/a-5904.html