Програму складали твори Людвіга ван Бетховена (Концерт №1 для фортепіано з оркестром та Симфонія №6, «Пасторальна») і Миколи Колесси («Українська сюїта»).

Два роки тому одесити вже мали змогу познайомитися з творчістю легендарної постаті в українській культурі, композитора, диригент і педагога Миколи Колесси (1903—2006). Тоді НОФО виконав його Симфонію №2 під орудою учня М. Колеси, народного артиста України Юрія Луціва. Наш теперішній гість також є учнем «одного з найвидатніших львів’ян усіх часів», і, принагідно відзначимо, що саме йому була виявлена честь диригувати оркестром Львівської філармонії на урочистостях з нагоди відзначення 100-річчя Миколи Філаретовича Колесси, на якому маестро був особисто присутній. Нагадаємо також, що Микола Колесса дав путівку у життя таким диригентам, як Степан Турчак, Іван Гамкало, Євген Вахняк та іншим іменитим артистам.

Свого часу Микитка стажувався у Турчака протягом трьох років у Київському театрі опери та балету, а потім був запрошений у Донецьк, де згодом став головним диригентом тамтешнього театру опери та балету і професором консерваторії. Львівська диригентська школа має австро-празьке коріння, адже її основоположник М. Колесса закінчив Празьку консерваторію, а диплом захистив у двадцятип’ятирічному віці саме «Українською сюїтою» (1928) — цілком зрілим твором фольклорно-романтичного плану, про який, до речі, схвально відгукнувся Олександр Глазунов (на той час він проїздом був у чеській столиці).

Сюїта побудована на контрастах — ніжно-тужлива, наспівно-елегійна і сповнена хвилювання музика чергується з іскристими, закличними танцювальними мелодіями. Красива вставка — соло першої скрипки (Євген Кострицький). Палітра сюїти світлоносно-срібляста, форма вирізняється ясністю. І цим вона певним чином контрастувала з наступним твором Бетховена, концерт якого має урочистий і величавий вступ і розвивається, ніби розкручена спіраль. Партія фортепіано дуже нагадує звучання клавесина, що й не дивно, адже твір написаний у традиціях моцартівського концертного типу. Він багатий на каденції, що дозволяє солістові продемонструвати віртуозність гри.

Єгор Єгоров зарекомендував себе як прекрасний виконавець творів Бетховена та інших представників віденської класичної школи. Його дебют з НОФО відбувся 2008-го саме виконанням сольної партії в Концерті №12 для фортепіано з оркестром Моцарта. Наступного року з одеським колективом виконав ще один твір геніального композитора — Концерт для фортепіано з оркестром під керівництвом Чарльза Ансбахера (США). А надалі Єгор виступав з іншими запрошеними диригентами у Другому та Третьому концертах Бетховена.

Виконання сольної партії Єгоровим було високотехнічним, захоплюючим, особливо в фінальній частині — грайливому рондо. З-під його пальців музика, як то кажуть, лилася. Звертали на себе увагу влучні попадання звуків у тандемі оркестрової і фортепіанної партій. Чудова зіграність!

Як диригент Тарас Микитка запам’ятався енергійним впровадженням музики, яку він глибоко відчуває, яка живе у ньому. Під час виконання сімдесятип’ятирічний диригент був зібраний, навіть строгий, і лише після завершення програми, виходячи під оплески публіки, він перевтілився, і його обличчя осяйнула привітна й м’яка посмішка.

Фондові записи, зроблені за концертними програмами Тараса Остаповича, увійшли до «золотої скарбниці» історії музичного мистецтва Донбасу й України. Нині через військові дії на сході нашої країни Тарас Микитка вимушено залишив Донецьк. Його мужня громадянська позиція і творчі прерогативи, які культивують любов до українського національного мистецтва і виховання почуття національної гідності, не вписуються в ідеологію тих, хто нині прагне заправляти цим краєм. Нині Тарас Микитка — професор своєї alma mater — Львівської НМА ім. М.Лисенка.

Володимир КУДЛАЧ.

П.С. Невдовзі ми станемо свідками ще однієї концертної програми у дещо незвичному форматі: 31 жовтня у Великій залі Одеської філармонії відбудеться благодійний концерт на допомогу постраждалим на сході України за участі НОФО та відомих вокалістів: Тетяни Анісімової (Київ), чоловічого тріо зі Львова (Роман Трохимчук, Тарас Глова, Василь Понайда), а також знаних одеських виконавців — Олени Вишневської та Ігоря Царькова. У програмі — популярні твори Верді, Масканьї, Гулака-Артемовського та інших відомих композиторів. Диригуватиме народний артист України маестро Хобарт Ерл.

В.К.