Головний диригент і художній керівник Національного одеського філармонійного оркестру, народний артист України Хобарт Ерл так прокоментував цю подію: «Ідея проведення першого міжнародного фестивалю «Black sea music fest», присвяченого творчості Сергія Васильовича Рахманінова, виникла минулого літа, у більш спокійні часи. Як запрошений диригент, навесні я брав участь у Рахманінському фестивалі в Іванівці, в музеї-садибі Рахманінових (РФ). Тут відбулося моє знайомство з його директором Олександром Івановичем Єфремовим, який надав унікальні великоформатні фото про Рахманінова. У ці дні вони будуть представлені в фойє Одеської філармонії. Рекламна назва фестивалю подається англійською мовою, що, сподіваємося, зробить його більш упізнаваним, а інформація про це починання поширюватиметься в глобальному просторі. Адже ніщо так не об’єднує, як музика. Сподіваємося, що фестиваль стане щорічним».

Проведення цієї музичної імпрези стало можливим завдяки підтримці народного депутата України Сергія Гриневецького, відомого своїми благодійними акціями.

«Унікальність цієї події, — прокоментував Сергій Рафаїлович, — на мою думку, полягає у тому, що два музиканти світового рівня — Хобарт Ерл і Михайло Плетньов — об’єднали європейський музичний простір України в її південній столиці Одесі через музику великого Сергія Рахманінова. Переконаний, що проведення такого музичного фестивалю — це ще одна цеглинка у фундамент духовності, культури, мистецтва. Хотілося б, щоб його проведення дало поштовх до розуміння сутності того, що нині відбувається не лише в нашій країні, але в геополітиці загалом, адже саме Україна нині є предметом обговорення ситуації в світі. Переконаний, що для кожного відповідального політика підтримка культури має бути визначальною…».

Під час фестивалю одесити й гості міста матимуть змогу почути найпопулярнішу музику С. В. Рахманінова. Так, першого дня у програмі винятково вокальні твори — «Вокаліз» та опера «Алеко» за участі молодих одеських солістів Алли Гавриліної, Віктора Мельника, Андрія Харламова, Ігоря Царькова та хору ОНМУ ім. А.В. Нежданової (хормейстери Галина Шпак і Валерій Регрут). До речі, «Вокаліз» свого часу композитор присвятив відомій одеській співачці і педагогу Антоніні Неждановій, чиє ім’я з гордістю носить музична академія.

15 червня у виконанні Національного одеського філармонійного оркестру звучатимуть «Симфонічні танці» (1940) — останній серед творів композитора, та Концерт № 2, у якому фортепіанну партію виконає один із переможців V Міжнародного конкурсу піаністів пам’яті Еміля Гілельса в Одесі (2012) Рустам Мурадов (РФ). Принагідно зазначимо, що Концерт № 2 Сергій Рахманінов виконував під час своїх гастролей у Києві у 1911 році. А завершиться фестиваль 18 червня виконанням Симфонії № 2 та Концерту № 3 за сольної участі Костянтина Лапшина (РФ), відомого також своїм тривалим співробітництвом з Михайлом Плетньовим. Як і останній, він гастролює переважно за кордоном. Не так давно Костянтин Лапшин став переможцем Міжнародного конкурсу ім. Р. Шу-мана в Італії. Символічно, що Третій концерт у виконанні автора звучав в Одесі навесні 1911 року — факт маловідомий навіть для одеських музикознавців. Це було друге виконання цього твору на теренах тодішньої Російської імперії і перше — в Україні.

На демократизмі щодо проведення «Black sea music fest» наголошують його організатори: вартість квитків відповідатиме існуючим розцінкам. У період літнього сезону, після травневих тривог, Одеса поступово входить у своє звичне мирне русло. Сподіваємося, що воля до миру і прогресу поступово витіснять неприйнятні форми суспільного існування, які, на жаль, ще мають місце на східних українських теренах.

Володимир КУДЛАЧ

Див. також:

  1. Кудлач В.А. «Blackseamusicfest» - культурний меседж одеситів // Чорномор. новини. – 2014. – 14 черв. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/a-4039.html
  2. Кудлач В.А. Пам’яті Сергія Рахманінова : Із 13 по 18 червня в відбудеться І Міжнародний Blackseamusiс fest // День. – 2014. – 13 черв. – Режим доступу: http://www.day.kiev.ua/uk/article/kultura/pamyati-sergiya-rahmaninova