Цей елітарний проект започаткований ще у 2000 році. У 2007-му його проведення було перерване, а нині реалізується у новому видовищному форматі UIFF як тематичний шоу-показ колекцій. Він присвячений святу Різдва.
З журналістами спілкувалися Руслан Хвастов, генеральний директор UIFF «Пори року», його технічний директор Іван Томашевський і арт-директор проекту Анастасія Томашевська.
«Нині ми переживаємо важкі часи, однак фестиваль має відбутися. Зазначу, що наша команда поза політикою, ми спраглі краси, хочемо креативу, хочемо бути іншими, домогтися, щоб реалізація цього проекту відкрила перспективи як для fashion-дизайнерів, так і самого фестивалю – заявив Руслан Хвастов. – Ми змінили формат – це не буде показ 50-60-ти колекцій, як це мало місце у минулому. Збираємося представити близько десяти колекцій, і це не буде арт-авангард, хоча й такі будуть. 98% одягу можна буде одягати. Будуть представлені різні моделі, зразки високої моди, від одягу розкішного (делюкс) до готового до носіння (прет-а-порте), а також одягу корпоративного в формі дресс-код. Ми не любимо показувати те, що можна купити в магазині – хочемо продемонструвати нові ідеї, показати моду завтрашнього дня».
В продовження теми продюсер повідав, що фестиваль відбуватиметься посезонно, чотири рази на рік. Він буде гастрольним і виїзним, змінюватиме міста і країни та локації. Це важливо з огляду на те, що з-за війни і політичної нестабільності байєри – поповнювачі колекцій для модних бутіків, не приїздять на подібні вистави до України. Фестиваль відбудеться в нічному концертному клубі «Міністеріум», який не так давно зазнав реконструкції. За словами Хвастова, там чудове закулісся, приміщення комфортне для усіх, задіяних у даному шоу.
За задумом організаторів, фестиваль занурить глядача в атмосферу свята, своєрідної казки, адже так хочеться відрадного. Крім, власне, показу моделей одягу манекенницями (дефіле), будуть використані тематичні декорації зі світловими і лазерними спецефектами. Програма передбачає також циркові номера, обладнання фотозон і навіть формування експозиції скульптур, створених зі снігу – плід уяви професійних художників.
«Збережемо інтригу і не станемо розкривати імена усіх дизайнерів-модельєрів, які представлять свої колекції на фестивалі, – продовжила Анастасія Томашевська, – однак кількох назвемо. Це присутні на цій зустрічі Руслан Хвастов та Іван Томашевський, а також легендарна українська модельєрка Оксана Караванська, яка для показу своєї нової колекції обрала саме Одесу. Відразу після закриття фестивалю вона відправляється у великий тур по США. Серед зарубіжних учасників модельєри з Румунії, Молдови, Таджикистану. На жаль, з поважних причин під питанням приїзд заявленої учасниці з Франції».
Про плани організаторів розповів Іван Томашевський: «У майбутньому ми збираємося вивозити молодих українських талановитих модельєр-дизайнерів за кордон, адже тамтешній ринок надзвичайно привабливий. У нас на сьогодні не існує подібних фестивалів, які б ставили за мету допомагати молодим талантам. Ми ставимо перед собою соціально значимі речі й сподіваємося у цьому на успіх. Наступний захід у 2017 році ми плануємо провести з нашими партнерами в Парижі, а також в Тель-Авіві».
Подібний масштабний захід потребує потужної підтримки, і організатори її отримали від більш, ніж двох десятків установ, агентств і компаній міста. Одеса є центром реалізації багатьох музикальних, мистецьких міжнародних і всеукраїнських проектів. Відродження міжнародного фестивалю моди «Пори року», який став ювілейним, вселяє надію, що він збільшить шанси на успіх, перш за все, молодим креативним модельєр-дизайнерам, а участь досвідчених буде не лише повчальною для молоді, а й дає шанс зберегти наступність.


Володимир КУДЛАЧ