Із сорока членів спілки свої твори на суд одеситів представили тридцять художників – від маститих до новопосвячених молодих членів цієї професійної корпорації. Представлені різні види малярства: живопис, графіка, ескізи панно й вітражів, твори декоративного мистецтва, кераміка, гобелен, що дає достатньо повне уявлення про творчі переваги кропивничан. Привітати колег прийшли члени ООО НСХУ, голова спілки, уродженець Кіровоградського краю Анатолій Горбенко, студенти художньо-освітніх закладів Одеси.

Делегація від Кіровоградської обласної організації (вона поки-що зберігає стару назву) була достатньо численною, що говорить про особливу зацікавленість її членів у виставці в Одесі; про тісні контакти між двома організаціями, у тому числі на індивідуальному рівні. До того, як у грудні 1989 року утворилася Кіровоградська обласна спілка художників, мистці цього міста були членами Одеської обласної спілки художників. До речі, у перший рік існування організація нараховувала всього одинадцять членів.

Про особливості виставки, нинішнє художнє життя Кропивницька та організації зокрема йшлося в бліц-інтерв’ю з нашими гостями. Мої співрозмовники: новообраний голова спілки Андрій Хворост, живописець Валерій Давидов та завідувач відділом Кіровоградського обласного художнього музею Анатолій Кімнатний. Останній є автором вступної статті до буклету виставки, а також представлений на ній як художник.  

- У дусі політики декомунізації місто вже перейменували на Кропивницький, віддавши тим самим належне основоположнику українського театру. Чому організація ще зберігає стару назву? – цікавлюся в голови спілки.

- Ми вже внесли зміни в наш статут, який схвалений Києвом. Поставлена задача до Нового року утвердити назву спілки відповідно до нової назви міста. Але існує одна юридична колізія…

- Справа у тім, що у нас і художній музей, і обласна спілка зберігають стару назву – «Кіровоградська», оскільки перейменовано лише назву міста, але назва області залишається ще тією, яка була за радянських часів, – уточнює Анатолій Кімнатний.

- Як виникла ідея цієї виставки? Відомо, що вже відбулися обопільні виставки спілчан Одеси, Миколаєва і Херсона.

- Наш земляк, голова Одеської обласної організації Анатолій Горбенко, часто буває у нашому місті, де неодноразово представляв свої персональні виставки, – зазначив Андрій Хворост. – З одеситами ми проводили спільний пленер і виставку по його результатам. Не так давно в Кропивницьку відбулася персональна виставка відомого одеського аквареліста Анатолія Кравченка. У наших планах проведення спільного пленеру в умовах міста, який би привернув увагу до архітектурних пам’яток, адже чимало з них перебувають під загрозою знесення. Сьогодні це наша спільна проблема.

- До обрання минулоріч мене головою обласної спілки ми з Анатолієм Олександровичем були знайомі лише заочно. Після ближчого знайомства на Раді спілок у Києві ідея цієї виставки виникла миттєво. Повинен сказати, що до цього часу в Одесі відбувалися лише персональні виставки наших митців. Щонайменше місяць тому тут проходила виставка Анатолія Шаповалова. Тож нинішня збірна виставка – це для нас знакова подія.

- У нас зв'язок надзвичайно тісний, адже на період виникнення нашої спілки майже усі його члени раніше закінчили «Греківку», – додає один із старійшин організації Валерій Давидов. – Вищу художню освіту ми здобували переважно в Одесі, Львові й Дніпрі, а до недавнього часу також у вишах Росії.

- Як Кіровоградський художній музей взаємодіє зі спілкою художників?

- В роботі музею є такий напрям, як поповнення фонду творами сучасного мистецтва, – пояснює Анатолій Кімнатний. – Зі зміною голови нашої спілки ця робота набула більшої динаміки. Принагідно зазначу, що Анатолій Олександрович Горбенко є давнім другом музею, і коли приїздить до Кропивницька, то завжди відвідує нашу установу. На скільки мені відомо, цей проект – обмін виставками, буде мати продовження. Планується подібна виставка одеських митців у стінах нашого музею. Хоча зазвичай виставки членів одеської спілки відбуваються в міській приватній галереї «Єлизаветград».

- Як поставлена художня освіта у вашому місті?

- У нас не має училища, але є художня школа, в якій на високому рівні поставлене навчання. Є також художньо-графічне відділення на мистецькому факультеті нашого педагогічного інституту. У цій експозиції представлені твори їх викладачів, – резюмує Андрій Хворост.

Виставка членів Кіровоградської обласної спілки художників привертає увагу своєю змістовністю, різноманітністю індивідуальних стилів, творчих підходів. Формат статті не дозволяє детально аналізувати експонати виставки, однак насамкінець хотілось би на свій розсуд виділити деяких авторів: Валерія Давидова, Олександра та Людмили Демиденків, Анатолія Кімнатного, Володимира та Любові Кір`янових, Ольги Коломієць, Марії Очкасової, Віктора Перепічая, Анатолія Пунгіна, Емілії Руденко, Андрія Хвороста, Сергія Шаповалова, Анатолія Янєва.

Подібні виставки проводяться не в останню чергу з комерційним прицілом, адже так важливо формувати в Україні художній ринок.

 

Володимир КУДЛАЧ

Див. також:

Кудлач В.А. мистецьке обличчя Кропивницького // Чорномор. новини. – 2016. – 5 лист. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/a-8424.html