На церемонії відкриття були присутні генеральні консули Польщі, Румунії та Білорусі, відповідно Даріуш Шевчик, Еміл Рапчя і Валентин Філіпчик. «Ми вітаємо цей художній рух і радіємо, що одеські художники прагнуть спілкуватися зі своїми польськими колегами. Бо Одеса славиться своєю любов'ю до мистецтва, - підкреслив Даріуш Шевчик. - Наше завдання - сприяти цьому. Ми вдячні організаторам цієї виставки, які присвятили її Дню Незалежності нашої країни, і щиро бажаємо, щоб у вас запанував мир, а такі виставки та подібні контакти цьому сприяють».

Представнику Польщі вторив румунський колега: «Одна з важливих місій культури - зближувати людей, сприяти їхньому взаєморозумінню, що особливо важливо, коли у світі є напруження, є проблеми внутрішні і в міжнародному масштабі. Це прекрасно, що сьогодні тут зібралися представники декількох країн, бо якщо відбувається культурний обмін між різними країнами, то це означає, що все зміниться на краще. Ми, в свою чергу, ведемо підготовку конкурсу «Румунія очима художників із Одеси». Нам дуже важливо, як нас сприймають наші сусіди».

Подібні пленери одеських художників відбуваються щорічно, починаючи з 1997 року. Їхній склад змінюється, але ядро цієї групи становлять Лариса Дем'янишина і Тетяна Поповиченко. Географія їхніх подорожей дуже широка: Бартошице, Ліски, Демброво, Лопушне та інші, які приваблюють історичним ландшафтом. Цього року пленер проходив у королівському містечку Хенціни. До групи входили відомі художники Наталя Лоза, Віктор Зарицький, Андрій Герасимюк, Тетяна Михайлова і Тамара Денисова (Білорусь). Ця поїздка стала можливою завдяки підтримці благодійного фонду «Інтелектуальний форум».

Володимир КУДЛАЧ

Див. також:

Кудлач В.А. В Одесі відкрили виставку, присвячену Дню Незалежності Республіка Польща // День. - 2015. - 11 лист. - Режим доступу: http://www.day.kiev.ua/uk/news/111115-v-odesi-vidkryly-vystavku-prysvyachenu-dnyu-nezalezhnosti-respubliky-polshcha

- Кудлач В.А. От благодарных художников // Вечер. Одесса. – 2015. – 17 ноябр. – Режим доступа: http://vo.od.ua/rubrics/kultura/34375.php