Подією на старті цьогорічного виставкового сезону стала І обласна виставка «Одеський колаж», що експонується в залі Одеської обласної організації НСХУ (вул. Торгова, 2).

Під час відкриття цієї дебютної тематичної виставки її натхненник і куратор, художник Олексій Малик вибухнув спічем: «Наш новий проект є першим серед подібних виставок Одеської обласної організації НСХУ, якій, зазначимо, виповнилося 80 років. Керівництво обласної організації всіляко сприяло проведенню цієї акції. Стала фактом повноцінна виставка, і коли це вперше у цьому році, і вперше взагалі для нашої організації, – то даний факт сприймається символічно. Дай, Боже, щоб вона мала продовження. Сьогодні бачу багато нових облич. Буду радий, якщо всі ви й надалі будете готові творчо змагатися заради перемоги мистецтва. Що мені особисто подобається, то це те, що колаж уносить певні авангардні настрої у ці глибоко шановні, напрацьовані творчі стіни».

Олексій Малик поділився і планами на майбутнє: «Наступний проект, у який запросимо до цього залу десь після 10 лютого, називається «Антитіла». Його готує група «Ріккі-проект» – творче об’єднання, яке існує на неформальній основі. Воно відкрите. Є кістяк – шість осіб, але кожен, хто розділяє їх платформу, може приєднатися. Це мої колишні студенти. Якось подумалося: розійдуться юнаки і юнки, і ми втратимо одне-одного, але щоб щось просувати, потрібні спільні дії. Ми відкриті до діалогу, і запрошуємо усіх присутніх взяти участь у подібному спілкуванні. Як виникла ідея? Був попередній проект під назвою «Нове ню», насправді – «тіла». Альтернативний хід – це антитіла. Це така собі творча інтрига.

До цієї події ми вирішили видати каталог, чим займається відомий художник Григорій Вовк. Така подія відбувається вперше, і саме тому, повторюсь, так важливо видати каталог виставки, і не зайве навести в ньому прейскурант. А що, коли хтось захоче вас підтримати? Час, у якому ми перебуваємо вимагає нових підходів і рішень. Нині усе ламається. Давайте брати участь у цьому, і видозмінювати наше життя».

Сергій Папроцький: «Це новий, актуальний проект, як мені здається. Чудово, що у ньому багато молодих художників, серед яких студенти першого-третього курсів Одеського художнього училища. Досить активно проявили себе і їхні викладачі. Вважаю, що виставка відбулася, і стала явищем у творчому, культурному середовищі міста».

Проблематикою техніки витинанки ще за часів навчання на художньо-графічному факультеті ПНПУ ім. К.Д. Ушинського займалася присутня на відкритті Олеся Зайвая, автор вступної статті до каталогу.

«Дуже рада, що ця виставка відбулася, – каже Олеся. – У ній взяли участь як молоді, так і митці старшого віку. Не буду заглиблюватися в тему, однак відзначу, що колаж дуже подібний до скульптури, але в площині. Коли ми за допомогою паперу, чи в цифровій подачі набираємо певну кількість плям і компонуємо їх на власний смак, – це наше вираження, і дуже добре, що у нашому випадку існують різні його види. Це не просто колаж у класичному розумінні. Це й асамбляж, об’єм, це вже певні артобєкти».

Філіпенко Алла: «Нещодавно, 4 січня, в школі імені Костанді відбувся семінар на тему колажу. Якщо заглиблюватися в історію, то, як уже мовилося, колаж зародився переважно на основі кубізму. Вважаю, що подібними проектами ми відроджуємо такий вид творчості, який, принагідно зазначимо, був заборонений в нацистській Німеччині».

 

Фото Степана Алекяна

Див. також: Кудлач В.А. Авангардний настрій колажу // Чорномор. новини. – 2019. – 31 січня