Взагалі Михайло Рева — український скульптор, художник і архітектор, заслужений художник України — є автором багатьох широковідомих скульптурних композицій та монументів, серед яких барельєфи для монументу «Золоте дитя» на одеському Морвокзалі (спільно з Ернстом Неізвєстним); «Ангел милосердя» на фасаді Одеського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів і скульптурна композиція «Серце миру» для цього ж Центру. Він є автором монументу «Пам’яті жертв тероризму у всьому світі» (Київ), надгробку Богдану Ступці (Київ) та інших творів. З 2017 року є членом президентської ради Всесвітнього клубу одеситів. А днями він подарував одеситам великий позитивний заряд. Скульптура «Дім Сонця» — це багатозначний символ, який у своєму прочитанні знаменує зв’язок з історією Одеси і ландшафтом цього приморського міста.

Задум, за словами автора, виник під час роботи над «Пірсом закоханих» на 13 станції Великого фонтану, де встановлено пам’ятник коханню «Сонячне серце» — задум одеського драматурга і колишнього депутата міськради Андрія Любова.

«Ідея прийшла несподівано, — зізнався Михайло Рева. — Мої знайомі викинули на вулицю старовинні двері, харизматичні (замінивши їх на металеві). Одеса взагалі оригінальна в плані архітектури. У задумі — це парадний вхід до сонця. У цій роботі харизма старої Одеси, певна мрія, міф. Це й повага духу Одеси, і мій дарунок місту, в який я вклав душу...»

Двохсотлітні двері, які віджили свій вік, тепер набули нового життя, змінивши соснові шати на бронзові. Це і скульптурний витвір, і перформанс: напіввідчинені двері, своєрідний портал, що встановлений на узбережжі, відкритий на схід сонця. «Нехай ці двері будуть парадним входом у Дім Сонця, і підходячи до них, люди загадують найпотаємніші бажання, — сказав скульптор. — Вірте, вони обов’язково збудуться!».+

Арт-об’єкт знаходиться поблизу готелю «М-1», який разом з автором профінансував цей проект. Впевнені, що він стане улюбленим місцем не тільки одеситів, а й гостей нашого міста.


Володимир КУДЛАЧ

Див. також: Кудлач В.А. Парадний вхід до сонця [про артоб’єкт М. Реви] // День. – 2017. – 13 липня. – Режим доступу: https://day.kyiv.ua/uk/article/taym-aut/paradnyy-vhid-do-soncya