Дев’ятиметровий пам’ятник зведений поблизу Покровської церкви УПЦ Київського патріархату, що на вулиці Хіміків. Відтак у цьому ще не дуже забудованому місці утворився скульптурно-архітектурний комплекс, біля якого проходитимуть зібрання й урочистості з ушанування захисників України.

Церемонії відкриття передувала урочиста хода під державними прапорами (від партійної символіки відмовилися), яка розпочалася на проспекті Миру. У ній взяли участь представники місцевої влади, ветерани АТО, «афганці», козаки, освітяни, школярі, жителі і гості міста.

Вражаючим був початок свята. Театральна студія палацу культури «Дружба» «Рампа» за короткий час відтворила звитяжну боротьбу за незалежність наших предків з часів князя Володимира і донині. За сценарієм, поруч стояли покоління вояків УПА, Другої світової війни і наші сьогоднішні захисники.

Задум встановлення меморіалу виник у середовищі парафіян Покровської церкви ще у 2014 році, спершу — на честь Героїв Небесної Сотні. Однак тоді годі було сподіватися, що депутати міськради підтримають подібну ідею. Часи змінилися. Й ось 6 жовтня у міськвиконкомі відбулася нарада за участі керівників управлінь та комунальних служб, на якій схвалили програму урочистостей у День захисника України. Зазначимо, що южненська влада повністю взяла на себе фінансування зі спорудження меморіалу.

Із пам’ятною подією присутніх привітав міський голова Володимир Новацький. У підніжжя меморіалу заклали капсулу зі зверненням до наступних поколінь. Після молебню єпископ Одеський і Балтський УПЦ КП Марк освятив меморіал. Під час церемонії відкриття відбулася ще одна знакова подія — урочисті проводи до війська новобранців. Зазначимо, що у Южному створена громадська організація ветеранів АТО, яка покликана захищати інтереси тих, хто зі зброєю в руках боронив нашу свободу.

Металевий пам’ятник виготовлений скульптором-ковалем Віталієм Кваком і його бригадою. Автор ескізу — відома художниця, голова Южненської міської «Просвіти» Лариса Дем’янишина. Ми попросили її розповісти, як виник задум меморіалу.

— Небесна Сотня стала символом внутрішньої свободи і цивілізаційного вибору українців, не тільки сучасних, а й тих, хто поліг за незалежність країни в різні буремні часи. Також це символ віри і самопожертви заради майбутнього. Саме тому до пам’ятного знака ми підіймаємося сходами, які зверху виглядають як хрест. Ми повинні піднятися до розуміння суті і ролі в історії України подвигу героїв Майдану. Сам знак у вигляді журавлів з крилами-рушниками — це символ чистих душ, які в спільному леті, торкаючись крилами, линуть у височінь, щоб там стати Небесною Сотнею, нашою, уже небесною, охороною. У нижній частині — рушник з написом «Ти полинув із сотнею в небо — і тепер я стою замість тебе». Глибокі за змістом слова про нашу особисту відповідальність, про незавершеність справи полеглих і про наш з ними зв’язок. Підсвічування у вечірній час додасть особливо світлого і журливого звучання пам’ятному знаку. Встановлений він біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці, де уже висаджена алея із 100 берізок у пам’ять про трагічні події 2014 року. Це наша спільна подяка і молитва за тих, хто жертвував найдорожчим — власним життям, щоб Україна стала на шлях розвитку і процвітання».

Незважаючи на холодну і похмуру погоду, людей зібралося багато. Особливі емоції присутніх викликали два знамення: у момент, коли хор «Берегиня» і гурт «Чорномор» виконували Державний Гімн України, розійшлися хмари і на мить виглянуло сонце, а потім на небі з’явилися журавлі, які зробили коло над церковним подвір’ям.

Володимир КУДЛАЧ

Фото Катерини Дем`янишиної та Ольги Годовенко

За матеріалами газети «Чорноморські новини»:
Кудлач В.А. «Ти полинув із сотнею в небо…» // Чорномор. новини. – 2016. – 20 жовт. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/a-8343.html