Роботи надані донькою художника Надією Георгіївною Саннов-Косміаді (Гамбург, Німеччина) з її родинної колекції. Вона залишається невтомним популяризатором батькової творчості, і, не зважаючи на поважний вік (нар. 1923), завітала на одеський вернісаж. Подібна відданість пам’яті родителя вимагає низько схилитися перед її безкорисністю і жертовністю.

Нагадаємо, що в Одесі мешкав дід Георгія Костянтин Косміаді, нащадок грецьких суднобудівників. Тут народився його батько Петро, який згодом відкрив власну справу у Тифлісі, де пізніше Георгій закінчив школу. Професію ж архітектора він здобув вже в Баку, а як художник відбувся в Москві, де брав уроки у Валентина Сєрова і Єгора Хруслова, тодішнього директора Третьяковської галереї.

Виставку уможливила організаційна підтримка науковців із міста Рівного. У цьому волинському місті Георгій Косміаді довгий час мешкав і викладав в російській і українській гімназіях.

Одеса стала третім містом в Україні (після Рівного і Острога), де показана виставка «Елегія барв» – саме таку назву дали їй куратори, і вона досить вдало відображає настрій і смисл творчості Косміаді, навіяної музикою, театром, а також викликаною ностальгією по Батьківщині. В експозиції 82 роботи, виконані темперою на картоні, та в техніці монотипії. Це переважно пейзажі та твори релігійного змісту. За рідким винятком, вони написані з натури, але переважно – за уявою або по пам’яті. Особливо любив художник вечірній стан в природі, сутінки, вітряну погоду, які виключали буденність, викликали неспокій, романтичне устремління у незвідане. Колорит картин мистця переважно у діапазоні холодної гами тонів: насичені зелені, сіро-сині, фіолетові, попелясті, що контрастують з мельхіоровими і золотистими (стронцієвими). Удари пензля широкі, трактовка форми узагальнена, пластична. Характерна особливість робіт Косміаді – їх нарочита ескізність, недомовленість, що породжує асоціативність, надає їм символічності й музичності, розбурхує уяву глядача. Георгій Косміаді був театралом і меломаном, підтримував дружні стосунки з композитором Сергієм Рахманіновим. Музика Рахманінова незмінно супроводжувала його виставки. У Рівно вони відбувалися в палаці Любомирських, який, нажаль, не зберігся.  

Окремою групою можна виділити твори сакрального змісту, які не позбавлені містики. У них переважають образи Христа і ангелів («Ангельський супровід», «Видіння в тумані», «Хресна хода» та ін.). Христос у його творах символізує жертовність, світле начало - Богочоловіка, який прийшов у світ пітьми і зла, щоб врятувати людство.

У житті Георгія Косміаді можна виділити кілька періодів, пов’язаних з його дитинством, навчанням і діяльністю: кавказький, московський, волинський та німецький. Про це в інтерв’ю з чільними учасниками імпрези.

Надія Саннов-Косміаді, донька художника:

- Під час перебування у Москві батько був призначений головним архітектором Кремля. З початком Першої світової війни покликаний офіцером на службу в царській армії. Революція застала його військову частину на Волині, яка тоді входила до складу Польщі, і батько оселився у Рівному. Інакше, якби повернувся до Москви, то більшовики його розстріляли б. Коли Волинь відійшла до СРСР, то мій батько прийняв рішення втекти до Німеччини, де жили родичі його дружини, моєї матері, Брігітти-Фріди Геєрман. Згодом він став оформлювачем сцени в театрі «Талія» у Гамбурзі. Роботи, які представлені на цій виставці, створені під настрій, для душі. За 27 років життя в Німеччині батько провів більше сорока виставок.

Віра Солодова, директор Одеського історико-краєзнавчого музею:

- У рівненський період життя і творчості Георгій Косміаді присвятив себе дітям, і надзвичайно захопився викладацькою діяльністю. Роботи його учнів були представлені на виставці в Кракові, поскільки Волинь тоді була у польській юрисдикції. У Кракові відбирали роботи далі, і найбільшим досягненням стала участь вихованців Косміаді у Всесвітній виставці дитячих малюнків у Парижі в 1936 році. Прикметно, що Георгій Косміаді настільки цінував свою педагогічну діяльність, що коли встановився комуністичний режим і сім`я змушена була залишити Україну, то серед речей, які можна було забрати з собою, він взяв роботи своїх учнів. На жаль, вони не включені у цю експозицію.

Лариса Костюк, доцент Рівненського держуніверситету:

- У Рівному нині зберігається 176 робіт, які 2009 року були подаровані обласному краєзнавчому музею і Першій українській гімназії, в якій свого часу працював Георгій Косміаді. У Рівному на той час перебувало багато представників російської інтелігенції, які не сприйняли комуністичний режим. Так, у нашому місті жили племінник і родина брата Сергія Рахманінова. Тут вони похоронені на одному із кладовищ.

Під час викладання в гімназії Георгій Петрович познайомився з такою цікавою постаттю як філолог-славіст Микола Квашнін. Це нащадок Пушкіних-Самаріних. Ідеї, якими Косміаді перейнявся в Москві, він намагався реалізувати впродовж свого життя, і дуже активно в двадцятитрьохрічний період свого перебування в Рівному. Зокрема Косміаді організовував «Вечір радості», «Вечір смутку», де звучала класична музика, декламувалися вірші. Що цікаво, кошти, які виручали від подібних вечорів спрямовувалися на підтримку місцевої міської бібліотеки (сьогодні вона носить ім’я Володимира Короленка). Георгій Косміаді підтримував традицію гуртування творчої інтелігенції. Серед інших його знайомих така непересічна особистість, як барон Федір Штейнгель, який організував перший світський музей на Волині. Згодом Штейнгель був послом Української держави у Берліні. У нас у Рівному Георгій Косміаді познайомився з прекрасним російським письменником Олександром Кондратьєвим. Цей ряд можна продовжити…  

На запитання, чи були видання, присвячені творчості Г.П. Косміаді, відповіла одна із кураторів виставки Наталія Тарасевич, директор центру реабілітації дітей міста Рівного:

- 2010 року побачили світ два каталоги творів Косміаді та ілюстрований двотомний збірник «Георгій Петрович Косміаді: життя і творчість в документах». Це документи і фотографії Георгія Косміаді та його сім`ї, які охоплюють життя митця в Баку, Москві, Рівному та під час перебування в Німеччині. Значна увага приділена його виставковій діяльності. Збірник виданий коштом Надії Георгіївни Косміаді.

Володимир КУДЛАЧ

П.С. Зазначимо, що примірник згаданого двохтомника з дарчим підписом Надії Георгіївни Саннов-Косміаді цьогоріч подаровано Одеській національній науковій бібліотеці. Користуючись нагодою, висловлюємо подяку дарувальниці та Вікторії Германчук – завідуючій Виставковим залом Одеського історико-краєзнавчого музею.

Див. також:

Кудлач В.А. Елегія барв Георгія Косміаді [вист. в ОІКМ] // Чорномор. новини. – 2016. – 9 липня. – Режим доступу: http://chornomorka.com/archive/a-7801.html

Кудлач В.А. «Елегія барв» [вист. картин Г.Косміаді в Одесі] / День. – 2016. – 13 липня. – Режим доступу: http://day.kyiv.ua/uk/article/kultura/elegiya-barv

Кудлач В.А. Космиади: между Западом и Востоком // Веч. Одесса. - 2009. - 24 дек. - Режим доступа: http://vo.od.ua/rubrics/kultura/12820.php