Прокіп Колісник – автор ориґінальних мистецьких творів малярства, рисунку, графіки, пластики, які знаходяться в збірках, галереях і музеях різних країн Світу: України, Словаччини, Чехії, Польщі, Білорусі, Росії, Австрії, Румунії, Ізраїлю, Канади, США, Франції, Угорщини.

Особливо популярними є його монументальні, національні по духу, переважно історичні полотна, що проникнуті романтизмом доби Козаччини. За формальними ознаками твори майстра поєднують недосказаність, асоціативність, багатозначність знаку-натяку з експресивно трактованою формою. У певний період він творчо перепрацював прийоми «лучизму», створивши концептуально нове малярство.

Прокіп Миколайович Колісник отримав як митець широке визнання: він заслужений художник України, член Національної спілки художників України, Унії словацьких художників, Асоціації українських письменників, Спілки українських письменників Словаччини.

Автор публікацій про Колесника – Іван Яцканин так характеризував цю творчу особистість: «Прокіп Колісник був щедро обдарований, наділений рідкісним подарунком – талантом, аби своєю творчістю проникати у таїни людського існування. Його книга «Чарунка містерії» є оригінальним твором, вона концептуально доповнює попередні збірки: «Чисниця» та «Від першої особи самоти». Його поезія, художня проза, філософські міркування виринають на тлі живопису, який для нього є філософією слів, поезією кольорів. У Прокопа Колісника національне ніколи не йде за рахунок художнього. Силою свого таланту, силою художнього виразу прагнув повернутись до найглибших джерел свого народу».

Народився 1957 р. в селі Поташня Бершадського району Вінницької області. З 1991 р. жив і працював у Пряшеві (Східна Словаччина).

Прокіп Колісник помер 25 травня 2021 р. у Пряшеві, де й похований 28 травня.

Одеська обласна організація Національної спілки художників України висловлює співчуття рідним та близьким, колегам покійного у зв’язку з передчасною кончиною талановитого мистця.

[Інформацію надали письменник Анатолій Качан (Київ) та художник Сергій Савченко (Одеса)]

Більше про мистця можна дізнатися з наступних публікацій:

Іван Яцканин. Завершився земний шлях талановитого митця Прокопа Колесника // Український світ : сайт і часопис. – 2021.

ГАЛЕРЕЯ СУМУС: ПРОКІП КОЛІСНИК – УКРАЇНСЬКИЙ МИСТЕЦЬ У СЛОВАЧЧИНІ