«Русские старообрядцы Одессы»: творча зустріч з авторами


Під час проведення ХХІІ Всеукраїнської виставки – форуму «Українська книга на Одещині»,  22 травня 2021 року в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.М.С. Грушевського відбулась презентація монографії «Русские старообрядцы Одессы : этноконфессиональность в условиях поликультурного города».

received_300621705071448.jpeg Захід було проведено за участі двох авторів – доктора історичних наук, професора кафедри археології і етнології України Одеського національного університету ім.І.І. Мечникова, спеціаліста по історії, етнології і культурної спадщини Північного Причерномор`я – Олександра Прігаріна, і кандидата історичних наук, доцента кафедри історії і етнографії України Державного університету «Одеська політехніка» Алли Федорової.

Презентація проходила в форматі обговорення, всі причетні до виходу монографії з задоволенням ділилися своїми враженнями та спогадами про її створення.

З вітальним словом виступили:

Ярослава Різникова, заступник директор Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації – начальник управління культури, національностей та релігій

Дмитро Соколов, староста Покровської спільноти Російської православної старообрядницької церкви

Акуліна Іванова, директор видавництва «ІРБІС»

Світлана Коч, відповідальний редактор презентованого видання, доктор політичних наук

Ольга Лунєва, кандидат історичних наук, доцент, старообрядка

Монографія присвячена дослідженню однієї з найбільш самобутніх спільнот виразного багатонаціонального міста Одеси – російським старообрядцям. На основі оригінального корпусу джерел реконструюються процеси формування і розвитку різних груп старовірів, які брали активну участь в життєдіяльності неповторного урбаністичного соціуму Причорномор'я. Незважаючи на заявлену локальність (обмеженість рамками одного міста), включення окремих сюжетних контекстів виводить дослідження на загальний рівень історії. Книга призначена для істориків, археологів, етнологів, фахівців в області історії і культури старообрядності, а також усіх тих, кому цікаве минуле Одеси і його різноманіття.

Організаційним комітетом Всеукраїнської виставки–форуму нагороджено Прігаріна О.А. і  Федорову А.І. дипломом в номінації «краще наукове видання».

Створено: 20.06.2021
Оновлено: 23.06.2021
Переглядів: 932




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.